NOHNIK wint prijsvraag herbestemming Tivoli

Nieuws

NOHNIK wint prijsvraag herbestemming Tivoli

Door: Petra Starink | 15-09-2014

NOHNIK heeft met het ontwerp ‘Ons Tivoli’ de prijsvraag van de vereniging Oud Utrecht voor de  herbestemming van het voormalig poppodium Tivoli gewonnen. Sinds het nieuwe TivoliVredenburg is geopend staat het oude pand aan de Oude Gracht leeg. De vereniging Oud Utrecht schreef in maart dit jaar een ideeënprijsvraag uit.

Tivoli wordt een broedplaats voor ondernemerschap en initiatieven. In het plan van NOHNIK (Wieteke Nijkrake en Jorrit Noordhuizen) wordt gebruik gemaakt van de veelzijdigheid van het monumentale Tivoli-complex. Het gebouw krijgt niet één functie maar er wordt gekeken welke functies passend zijn voor de diverse gebouwbouwdelen.Deze functies vallen samen onder een overkoepelend concept: Lifestyle anno 2014. Dit concept sluit aan op diverse trends in de samenleving waarbij de consument structureel meer oog heeft voor het verbeteren van het eigen welzijn, duurzaamheid en hergebruik.

Badhuis in voormalige popzaal

Op de begane grond van het complex zijn een badhuis (in de voormalige popzaal) een foodlab, koffiebranderij en een vintageshop ondergebracht. Op de bovenste verdiepingen komen appartementen en lofts. In het plan is gekozen voor duurzame ontwikkeling met diverse functies die elkaar stimuleren en versterken: flexibel en veerkrachtig. Daarnaast is het complex met innovatieve technieken geheel energieneutraal gemaakt. Doel is de historische, culturele en economische waarde voor de Utrechtse gemeenschap voort te laten leven in een plek die door de Utrechters zelf wordt ontwikkeld. Het complex geeft hierdoor niet alleen een economische impuls aan de stad maar ook een maatschappelijke meerwaarde. Het plan is financieel doorgerekend en getoetst op haalbaarheid. Er zijn geïnteresseerde ondernemers en een ontwikkelaar aangetrokken waarmee het plan de komende tijd kan worden uitgewerkt.

Juryrapport

De jury spreekt unaniem haar lof uit over de inzending: ’met name de gekozen functies, de flexibiliteit in functies en gefaseerde ontwikkeling en het zoeken naar draagvlak bij andere partijen.

Beeld: NOHNIK

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.