Nominaties Abe Bonnema Prijs bekend

Actualiteiten, Nieuws

Nominaties Abe Bonnema Prijs bekend

Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-10-2022

De jury van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022, heeft vijf architecten genomineerd. Deze prijs is bestemd voor architecten onder 40 jaar. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op zaterdag 10 december in het Rijksmuseum in Amsterdam. De winnaar ontvangt een geldbedrag van 20.000 euro.

Het doel van de Abe Bonnema Prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via de prijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect Ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de even jaren wordt de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten (onder 40 jaar) uitgereikt en in de oneven jaren de Abe Bonnema Architectuurprijs. In 2022 vindt de uitreiking voor de tiende keer plaats.

Genomineerden

De jury selecteerde vijf gebouwen die in de afgelopen twee jaar (2020-2021) in Nederland zijn opgeleverd. Genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 zijn:

• Thomas Buijs (ATELIERFRONT) voor Gibbon Paviljoen in Artis, Amsterdam
• Tjerk de Boer (Groothuijse de Boer architecten) voor Huis Vaneker in Enschede
• Donna van Milligen Bielke voor De Kunstwerf in Groningen
• Laura van Santen (la-di-da design & architecture) voor Dijkhuis in Strijensas
• Keimpke Zigterman (Unknown Architects) voor Huis in de Duinen op West-Terschelling

De jury van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2022 staat onder voorzitterschap van Meta Knol. De andere juryleden zijn Steven Delva, Ninke Happel, Kees Kaan, Hedwig Saam en Gus Tielens. Jan Nauta is tijdelijk als plaatsvervangend lid aan de jury toegevoegd.

Lezing

Ieder jaar wordt voorafgaand aan de prijsuitreiking de Abe Bonnema Lezing gehouden. Dit jaar verzorgt planoloog Zef Hemel de lezing, onder de titel ‘Het gezonde landschap van het Noorden – Vijf jaar lopen’. Hemel bekleedt de eerste Bonnema-leerstoel die eerder dit jaar door de Stichting is ingesteld aan de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen en aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft.

Het bijwonen van de prijsuitreiking en de Abe Bonnema Lezing op zaterdag 10 december in het Rijksmuseum is gratis toegankelijk. Aanmelden verplicht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.