Nominaties Architectuurprijs Ede bekend

Nominaties Architectuurprijs Ede bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-10-2007

Dit jaar zijn 25 projecten voorgedragen voor de Architectuurprijs van Ede, die voor de derde maal wordt uitgereikt. Deze onderscheiding werd in 2005 in het leven geroepen en heeft tot doel om de architectuur te stimuleren. De uitreiking zal plaatsvinden op 14 november. Dit jaar is het onderwerp “Architectuur in het buitengebied en inpassing in het landschap”.

Bij de twee vorige architectuurprijzen stonden woningbouw (2005) en utiliteitsbouw (2006) centraal. Dit jaar is het buitengebied aan de beurt. Het effect van nieuwbouw op het buitengebied, dat gekenmerkt wordt door veel open ruimte, is meestal groot. De gemeente hecht er waarde aan dat deze bebouwing goed in het landschap wordt ingepast. De jury ontkomt er dan ook niet aan om dit aspect van landschappelijke inpassing mee te laten wegen bij het bepalen van haar (eind-) oordeel.

Inspiratiebron voor anderen
Het belangrijkste is toch wel de architectuur: wordt met de nieuwe bebouwing een bijdrage geleverd aan de culturele betekenis van het platteland of wordt de functie van een gebouw op bijzondere wijze verduidelijkt? Is het gebouw een voorbeeld of inspiratiebron voor anderen?

Maar ook kan de symbolische betekenis van een gebouw voor de dynamiek in het buitengebied van betekenis zijn. Dit zijn aspecten en criteria die de jury betrekt bij haar oordeelsvorming. Alleen gebouwen die gereed zijn gekomen na het jaar 2000 komen in aanmerking voor de architectuurprijs Ede van 2007.

Nominaties
Uit de 25 voorgedragen projecten heeft de jury zeven projecten geselecteerd die in aanmerking komen voor de or de architectuurprijs. De genomineerden zijn:

 • De woning aan de Bisschopweg 71 te Lunteren
 • Landgoed Roodselaar te Lunteren
 • De villa aan de Hertogweg 1 te Bennekom
 • Kwekerij ‘De Hessenhof’ te Ede
 • De woningen van Kinder- en Jeugdpsychiatrie Karakter te Ede
 • Woning met kantoor aan de Immenweg 28 te Lunteren
 • Zomerhuis “ ’t Landje” aan de Meulunterseweg 76 te Lunteren
 • In 2005 was het winnende project Het Binnenhof te Ede van Vera Yanovshtchinsky Architecten b.v. Het bedrijfs- en kantoorgebouw Kinzo van Snelder Architecten te Hilversum was winnaar in 2006. De publieksprijs ging in dat jaar naar de CineMec (ontwerp DP6 architectuurstudio b.v.).

  Meer informatie over de Achitetuurpijs is te vinden op www.wic-ede.nl
  Bron: WooninfoCentrum Ede
       

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.