Nominaties Erfgoed op eigen Benen

Nominaties Erfgoed op eigen Benen

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-11-2008

De genomineerden van de eerste editie van Erfgoed op eigen Benen, een prijs van het VSBfonds, zijn bekend: de Ruïnekerk te Bergen (NH), de Kerk van het Heilig Hart van Jezus te Hengelo, de Sint-Jozefkerk te Helmond, de Heilig Hartkerk te Schiedam, de Dominicuskerk in Utrecht en de Onze Lieve Vrouw van Lourdeskerk in Zuidermeer.
De eigenaren van de genomineerde gebouwen hebben plannen aangedragen om religieus erfgoed van een nieuwe
bestemming te voorzien. De uiteindelijke winnaars ontvangen een geldbedrag om het idee daadwerkelijk uit te voeren. De prijsuitreiking vindt plaats tijdens de afsluiting van het Jaar van het Religieus Erfgoed, op 18 december aanstaande in Middelburg.

Met Erfgoed op eigen Benen onderstreept het VSBfonds het belang van het behoud religieuze gebouwen in de omgeving. “Religieuze gebouwen markeren vaak een bijzondere plek in dorp, stad, wijk of land, maar ook in de hoofden en harten van vele mensen. Goed gebruik van zo’n gebouw met een zo breed mogelijk draagvlak is de beste verzekering voor een duurzame toekomst,” aldus ErikaHappe van het VSBfonds.

Grootse ideeën
Dertig plannen voor herbestemmingen of nevenfuncties zijn ingediend voor de toekomst van kerken, synagogen en kloosters. De voorgestelde functies voor de genomineerde gebouwen variëren van jongerencentrum tot school en van gemeenschapshuis tot kinderactiviteitencentrum.

De jury, bestaande uit voorzitter mr. Frank Visser (‘rijdende rechter’ en lid Taskforce Toekomst Kerkgebouwen), Floris de Gelder (directeur Museum Speelklok tot Pierement), Jaap Hulscher (adjunct-directeur Stadsherstel Amsterdam) en architect Maarten Fritz, heeft de inzendingen beoordeeld op architectonische, organisatorische en financiële haalbaarheid.

Na een tour van de jury langs de genomineerde gebouwen, worden de drie beste ideeën tijdens de slotmanifestatie van het Jaar van het Religieus Erfgoed aan het grote publiek gepresenteerd. De uiteindelijke winnaars ontvangen een geldbedrag (€100.000, €50.000, €30.000) bestemd voor planontwikkeling.

Uitreiking prijs
Datum: 18 december 2008.
Tijdstip: Aanvang 15.00 uur, 16.15 uur bekendmaking winnaar.
Locatie: Nieuwe Kerk, Abdijcomplex te Middelburg.

Zie ook:
Erfgoed op eigen benen

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.