Nominaties Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer

Nieuws

Nominaties Gemma Smid Architectuurprijs Zoetermeer

Door: Petra Starink | 17-05-2018

De Gemma Smid Architecturprijs wordt op 2 juni voor de 7de keer uitgereikt.De prijs gaat naar het meest aansprekende ontwerp met architectonische kwaliteit, dat in de afgelopen twee jaar is gerealiseerd. De prijs is genoemd naar oud-wethouder wonen Gemma Smid-Marsman, vanwege haar inzet voor de architectuur in Zoetermeer. Er zijn 5 projecten genomineerd.

De vijf genomineerden projecten

Project: Alfrink College, Werflaan 45
Ontwerp: Architect Ralph Goutier
Opdrachtgever: Alfrink College
Bij de renovatie van het Alfrink college zijn alle verschillende stijlen van de oude gebouwen samengesmeed tot een samenhangend geheel, met een hele nieuwe uitstraling. De prachtige bakstenen zijn mooi verwerkt en passen in kleur heel goed bij de kleur van de kozijnen. Op verzoek van de leerlingen is er meer kleur gekomen in het gebouw. Dit is terug te zien in de meubels en de beplating van de bovenste verdieping.

Project: Cadenza, Oostwaarts
Ontwerp: OZ Architect i.s.m. DunnettCraven
Opdrachtgever: Synchroon (i.s.m Era Contour)
Met de bouw van Cadenza is het stadshart afgemaakt. Terwijl het ontwerp van de gevel heel rustig en ingetogen is, krijgt het gebied een heel stedelijke uitstraling. De klokkentoren is een markant herkenningspunt en staat mooi in de zichtlijn vanaf de Italiëlaan. De horeca, het casino, de supermarkt en de jongerenwoningen van De Goede Woning zorgen ervoor dat rondom het nieuwe plein een heel levendig stukje stad is ontstaan.

Project: IKC Klimboom, Nesciohove 105 – 107
Ontwerp: Architectenbureau Nouwens Roovers
Opdrachtgever: Opez
De gevel met markante verspringingen in het volume is uitgevoerd in metselwerk met bijzondere groen geglazuurde stenen bij de entree. Centraal in het ontwerp voor de A.M.G. Schmidt school en kinderopvang De Drie Ballonnen, bevindt zich de gemeenschappelijke aula die overgaat in de Daltonpleinen. Het hele binnengebied wordt overdekt door een schuin oplopend dak. Het gebouw is uiterst duurzaam, het energiegebruik is tot nul gereduceerd.

Project: Kindcentrum Toverberg, Toverberg 3-4
Ontwerp: LIAG architecten en bouwadviseurs
Opdrachtgever: Unicoz Onderwijsgroep
Het nieuwe gebouw voor basisschool ‘t Schrijverke en kinderopvang De Drie Ballonnen heeft geen klaslokalen. De school is ontworpen vanuit een vernieuwde visie op het basisonderwijs. De grote open ruimte wordt door vloeren op diverse hoogten opgedeeld in verschillende speelse plekken. De verspringende ramen sluiten aan op het unieke interieur en hebben brede vensterbanken die uitnodigen om te zitten of leren.

Project: Stadhuis – Forum, Stadhuisplein 1
Ontwerp: Common Affairs en OTH architecten (gezamenlijk genomineerd)
Opdrachtgever: Gemeente Zoetermeer
Het oude gebouw van het stadhuis en de bibliotheek is volledig vernieuwd. Common Affairs ontwierp een hele open gevel van bronskleurig aluminium en gekleurde glazen vlakken. Het interieur is door OTH architecten opnieuw ingericht: kleurrijk en transparant. Bijzonder is dat de ruimten van de bibliotheek in een ruimte liggen met de publieksfuncties van het stadhuis, zoals de raadszaal, trouwzaal en het publieksplein.

Jury

Een vakjury bepaalt welke architect de Gemma Smid Architectuurprijs krijgt. De jury bestaat uit Brechje Pronk (architect bij Gemeente Rotterdam – Stadsontwikkeling), Reny ten Ham (landschapsarchitect) en Wijnand Galema (architectuurhistoricus en commissie ruimtelijke kwaliteit Zoetermeer).

Stemmen voor de publieksprijs

Naast de vakprijs wordt er ook een publieksprijs uitgereikt. Het gebouw met de meeste stemmen van het publiek krijgt de eretitel Gemma Smid Publieksprijs 2018. Stemmen kan hier tot en met maandag 28 mei.
De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de Dag van de Architectuur op zaterdag 2 juni.

Meer informatie over de genomineerde gebouwen
Programma Dag van de Architectuur Zoetermeer 2 juni

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.