Nominaties Gulden Feniks 2012 bekendgemaakt

Nominaties Gulden Feniks 2012 bekendgemaakt

Nieuws
Door: Petra Starink | 03-04-2012

Vandaag zijn de genomineerde projecten voor de Gulden Feniks 2012 bekend gemaakt. De Gulden Feniks is de enige prijs die zich exclusief richt op het hergebruik van de bestaande gebouwde voorraad. De jury stelt dat de ruim tachtig inzendingen in de drie categorieën Renovatie, Transformatie en Gebiedstransformatie het besluit onderschrijft de Gulden Feniks voortaan jaarlijks in plaats van eens in de twee jaar uit te reiken.

De ingezonden projecten waren kwalitatief van een hoog niveau en geven een fraai beeld van wat er het laatste jaar in de gebouwde omgeving in Nederland teweeggebracht is. Dat is volgens de jury zonder meer een opsteker in deze voor de bouwsector allesbehalve rooskleurige tijden. De ingezonden projecten laten zien hoe groot het creatief potentieel is en wat tot stand gebracht kan worden door net even anders dan anders naar de bestaande voorraad te kijken.

Wat bij alle genomineerde projecten opviel, was met hoeveel vindingrijkheid, vakmanschap en liefde voor de bestaande, gebouwde voorraad alle betrokken partijen zich van hun taak gekweten hadden. En juist die ingrediënten en oog voor detail maakten het de jury knap lastig de nominaties te bepalen. Een willekeurige selectie uit de kwalificaties die bij het wikken en wegen de revue passeerden waren: technisch perfect uitgevoerd; een topprestatie op economisch niveau; met grote intelligentie gedaan; briljant gevonden en met relatief weinig middelen een prachtig resultaat neergezet. Over de hele linie waren de projecten die bezocht werden indrukwekkend en stemden zonder uitzondering tot nadenken. En precies dát is waar het om te doen is: de Gulden Feniks is een prijs die laat zien hoe we excellent kunnen omgaan met de bestaande gebouwde voorraad.

De jury, onder leiding van voorzitter Karin Laglas, heeft in totaal 10 projecten geselecteerd: 4 projecten in de categorie Renovatie, 3 in de categorie Transformatie en 3 Gebiedstransformaties. De volgende projecten zijn genomineerd voor de Gulden Feniks 2012:

Categorie Renovatie

Categorie Transformatie

Categorie Gebiedstransformatie

De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats tijdens PROVADA op woensdag 6 juni 2012 in de Amsterdam RAI. Voorafgaand aan de prijsuitreiking zal er om 11.00 uur een vastgoeddebat plaatsvinden, met o.a. juryvoorzitter Karin Laglas, met de titel ‘De veranderende vraag aan de ontwikkelaar’. De prijsuitreiking en het debat vinden plaats in de Lounge, Hal 10.
Op de website van de Gulden Feniks is een overzicht te zien van alle inzendingen van de Gulden Feniks 2012.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.