Nominaties Heuvelinkprijs 2014

Nominaties Heuvelinkprijs 2014

Nieuws
Door: Petra Starink | 22-04-2014

Architectuurcentrum CASA organiseert de Heuvelinkprijs, dé architectuurprijs voor het beste Arnhemse gebouw. De prijs is vernoemd naar Arnhems befaamde stadsbouwmeester. Uit een longlist van 18 projecten zijn 6 projecten genomineerd.De Heuvelinkprijs bestaat uit een vakjuryprijs en een publieksprijs.

De 6 genomineerden voor 2014 zijn:
Mariëndaal Centre of Excellence
Architect: Group A
Het Mariëndaal Centre of Excellence moet als het nieuwe hoofdkantoor de nodige ruimte bieden aan energiegigant Tennet, maar zich tegelijkertijd voegen naar de landschappelijke visie op de cultuurhistorische omgeving. Dit resulteerde in een carrévormig volume rond een atrium dat wordt gedragen door een glazen plint. Door de ronde hoeken en de hoogte lager te houden dan de omringende boomtoppen lijkt het gebouw bewust kleiner dan het is.

MFA Klarendal
Architect: De Zwarte Hond
Multifunctionele Accommodatie bevindt zich op het terrein van de voormalige Coehoornkazerne en vormt met de bestaande panden een nieuw ensemble. In dit multifunctionele utiliteitsgebouw is een breed scala aan voorzieningen ondergebracht van kinderdagverblijf tot kickboxschool. Het gebouw is ontworpen rond een centrale ‘straat’ en flexibel ingericht voor de toekomst. Tegelijk is de vormgeving met gedetailleerd metselwerk een knipoog naar het verleden.

Hotel Modez
Architect: Nexit Architecten
Hotel Modez in het hart van het Modekwartier maakt deel uit van de revitalisatie van Klarendal. Het ontwerp is opgebouwd uit een ‘stenen voorhuis’ en een ‘houten achterhuis’ verbonden door een transparant trappenhuis. De vormtaal en proporties van de bouwmassa verwijzen naar de architectuur in de buurt. Het modeconcept komt terug in de styling van de hotelkamers, die allemaal zijn ingericht door (voornamelijk Arnhemse) modeontwerpers van naam.

Rozet
Architect: Neutelings-Riedijk Architecten
Rozet biedt als ‘kenniscluster’ onderdak aan Bibliotheek, Erfgoedcentrum, Kunstbedrijf en Volksuniversiteit. Deze culturele instellingen liggen aan een getrapte ‘binnenstraat’, die is ontworpen als verlenging van de stedelijke route.  Stedenbouwkundig vormt dit karakteristieke gebouw in ‘Arnhems blond’ de schakel tussen de historische binnenstad en het Rijnbooggebied.

De Stek
Architect: studiokeesmarcelis
Na 35 jaar was de oude bloemenkiosk op de Jansplaats aan vervanging toe. Kees Marcelis, van huis uit interieurarchitect, kreeg de opdracht hiervoor bijzonder nieuw gebouwtje te ontwerpen. Het resultaat is een vriendelijke kiosk met aan de voorzijde een ronde glazen pui en een groot overstekend sedumdak, waaronder de bloemen worden uitgestald. De achterzijde van dit ovalen gebouwtje is gevat in houten lamellen, waarachter ’s avonds led-licht schijnt.  

Zwaluwpark
Architect: Mecanoo Architecten
Mecanoo ontwierp in het Zwaluwpark ruim honderd woningen, geconcentreerd in twee blokken. Het ene bestaat uit 68 gestapelde appartementen rond een binnenhof, het andere uit 36 grondgebonden gezinswoningen om een binnentuin. Samen liggen zij in een uitgesproken landschappelijke omgeving met opvallende hoogteverschillen. Deze is optimaal behouden; doordat de blokken zijn opgetild is het parkeren uit het zicht gehouden en lijken zij te zweven in het groen.

Via de website van CASA kun je tot 30 april een stem uitbrengen op je favoriete gebouw. De vakjuryprijs en een publieksprijs worden  tijdens de Nacht van de Architectuur op 12 juni  uitgereikt.

Kijk voor meer informatie op de website van CASA.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.