Nominaties Innovatieprijs en Architectuurprijs bekend

Nominaties Innovatieprijs en Architectuurprijs bekend

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2007

De nominaties voor de Innovatieprijs ‘Synergie in vormgeving’ en de Architectuurprijs ‘De gevel leeft!’ van de beurs GEVELtotaal 2008 zijn bekend. De jury heeft zich gebogen over de vijfentwintig inzendingen en is gekomen tot vijf nominaties voor de Architectuurprijs en drie voor de Innovatieprijs.

Innovatieprijs
De Innovatieprijs ‘Synergie in vormgeving’ stond open voor deelnemende bedrijven aan de beurs. Met het thema van de prijs wilde de organisatie juist die producten benadrukken, die het resultaat zijn van een integraal ontwerpproces, waarbij ontwerper en producent intensief samenwerken. In totaal ontving de jury tien inzendingen, zeer uiteenlopend van aard. Ondanks het feit dat het aantal inzendingen volgens de jury aan de lage kant was, zijn drie initiatieven met een nominatie gewaardeerd.

Genomineerd zijn:

 • King Facade, Maarheeze – totaalconcept koperen sandwichgevel
 • Kock en van Gelder Gevelplan, Beneden Leeuwen – Slim Slide schuifraam
 • Wienerberger, Zaltbommel – project Brick

Architectuurprijs
De inzenders voor de Architectuurprijs hadden het thema ‘De gevel leeft!’ vooral in letterlijke en decoratieve zin geïnterpreteerd. De multifunctionaliteit van de gevel, waarop ook werd gezinspeeld bij het uitschrijven van de prijsvraag, kwam bij de inzendingen slechts in beperkte mate tot uiting. Toch was de jury verrast door de hoge kwaliteit van met name de detaillering en uitwerking van de gevels en heeft zij gemeend vijf projecten te kunnen nomineren.

In alfabetische volgorde van de architecten(bureaus) zijn dat:

 • Martijn de Geus & Phillip Mannaert, Delft – Blackbox Paviljoen Stylos, Delft
 • Marc Koehler Architects, Amsterdam – woonhuis IJburg, Amsterdam
 • Mei architecten en stedenbouwers, Rotterdam – Schiecentrale, Rotterdam
 • MVRDV, Rotterdam – Parkrand gebouw, Amsterdam
 • Sponge Architects & Rupali Gupta i.s.m. IOU Architecture, Björn van Rheenen, Rupali Rupta, Roland Pouw – Ronald McDonald VU kinderstad, Amsterdam

De jury van de GEVELtotaal Architectuurprijs en Innovatieprijs 2008 bestaat uit:
prof. ir. Nico Hendriks (voorzitter, voormalig hoogleraar TU/Eindhoven, directeur BDA Geveladvies); drs. ing. Berend Groeneveld (general manager Interdam Projects, Zwijndrecht); ir. Esther Hebly (hoofd Research & Productontwikkeling Oskomera, Deurne); dr. ir. Karel Vollers (architect en productontwikkelaar, TU Delft vakgroep Bouwtechnologie) en ir. Chris de Weijer (architect en directeur DP6 Architectuurstudio, winnaar GEVELtotaal Architectuurprijs 2006).

De prijsuitreiking zal plaatsvinden tijdens de beurs GEVELtotaal 2008, die van 23 tot en met 25 januari 2008 zal plaatsvinden in Ahoy Rotterdam. Gelijktijdig wordt ook de vakbeurs Licht & Architectuur gehouden.De winnaars van beide prijsvragen ontvangen een cheque ter waarde van € 5000,- . Deze prijzen worden mogelijk gemaakt door de Nederlandse Bouw Documentatie (NBD, uitgever Sdu) en VNU Exhibitions Europe.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.