Noord/Zuidlijn open

Nieuws

Noord/Zuidlijn open

Door: Petra Starink | 23-07-2018

Zaterdag 21 juli is de Noord/Zuidlijn geopend. Ruim 60.000 mensen hebben een gratis rit gemaakt. De  metrostations zijn ontworpen door Benthem Crouwel Architects. Twee van de stations liggen boven de grond en vijf ondergronds. Elk station van de Noord/Zuidlijn is uniek. De architectuur ervan wordt bepaald door de locatie en de ruimte die in het Amsterdamse stedenbouwkundige plan beschikbaar is gesteld. Tegelijk hebben de stations veel overeenkomsten en delen ze een architectonisch concept: de kortst mogelijke verbinding tussen straat- en perronniveau, en een vloeiende, continue logistieke routing die het reizigers mogelijk maakt als vanzelfsprekend hun weg te vinden. Het gebruik van daglicht als leidend principe en het ontbreken van ondergrondse doolhoven overtuigde de selectiecommissie in 1995 van het ontwerp van Benthem Crouwel Architects. Hieruit volgde de opdracht om de zeven nieuwe metrostations te ontwerpen. Er is ruim twee decennia aan de stations gewerkt, maar door gebruik van moderne materialen en technieken is elk station even modern en tijdloos.

Het Noord/Zuidlijn tracé en de metrostations zijn bedacht als een nieuwe openbare laag in de stad, onder de straten en grachten. Zoals die straten en grachten open in de publieke ruimte liggen, zijn ook de toegangen tot de stations open en onoverdekt en functioneren als een verlengde van de straat. Een zo kort mogelijke route tussen perron en maaiveld maakt het onderhoud en beheer van de stations makkelijk en zorgt voor sociale veiligheid. De open ingangen leiden naar verdeelhallen die je nog steeds ervaart als onderdeel van de buitenwereld, en die tegelijk zicht bieden op de sporen. De publieke ruimte loopt van de stad door tot ver onder de grond.

25 meter onder de historische binnenstad

Het was geen eenvoudige opgave om een metrolijn aan te leggen, 25 meter onder de historische binnenstad die eeuwen geleden op palen in de drassige bodem is gebouwd. Dankzij een in de vorige eeuw ontwikkelde tunnelboortechniek konden er tunnels worden geconstrueerd (op sommige plekken wel 30 meter ondergronds) in de vochtige en onstabiele Amsterdamse bodem, zonder dat de stad daar teveel hinder van ondervond.

Materialen in verschillende tinten grijs

De materialen in de stations zijn met zorg geselecteerd en in veel gevallen speciaal voor de Noord/Zuidlijn ontwikkeld. Ze zijn gemakkelijk schoon te houden en te vervangen. De materialen in verschillende tinten grijs verbinden de stations met de stedelijke omgeving bovengronds, en geven de stations een terughoudende, kalme uitstraling. Transparantie en een uitgekiend lichtplan maken elk station veilig, comfortabel en overzichtelijk.

Kunstwerk in elk metrostation

Elk station is verrijkt met een speciaal voor dat station gemaakt kunstwerk. Zo ontstaat een publiek toegankelijke ondergrondse kunstroute met werken van (inter)nationale kunstenaars, gebaseerd op het thema ‘Van wijk tot wereld’. De kunstwerken zijn geïnspireerd door de directe omgeving van de stations en verbinden de boven- en ondergrondse wereld met elkaar. Ze maken de stations herkenbaar en vergemakkelijken de oriëntatie van de reiziger.

Archeologische objecten opgesteld in vitrines

Op station Rokin zijn daarnaast 10.000 van de 700.000 archeologische objecten tentoongesteld die tijdens de constructie op de locatie zijn opgegraven. De objecten liggen in grote glazen vitrines tussen de roltrappen.

Vanaf 22 juli is de Noord/Zuidlijn officieel open.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.