Noorderparkbad winnaar Amsterdamse Architectuurprijs

Nieuws

Noorderparkbad winnaar Amsterdamse Architectuurprijs

Door: Petra Starink | 17-05-2016

De winnaar van de Amsterdamse Architectuur Prijs 2016 is de Architekten Cie. en de Gemeente Amsterdam, architect en opdrachtgever van het Noorderparkbad in Amsterdam Noord. Ook de publieksjury koos voor het Noorderparkbad.

Noorderparkbad volgens de jury

Het Noorderparkbad van de Architekten Cie. is een nieuw zwembad dat het oude Floraparkbad vervangt. Het bad is een ontmoetingsplek voor nieuwe en oude ‘Noordelingen’ met binnen- en buitenbaden, een glijbaan en een horecagelegenheid voor de hele buurt. De jury heeft veel respect voor het meest duurzame zwembad van Nederland dat in opdracht van de Gemeente Amsterdam is gebouwd. De gevels zijn eigentijds vormgegeven terwijl het metselwerk ook verwijst naar de stijl van de Amsterdamse School in de omliggende buurt. De hemelwaterafvoer is op een bijzondere manier verwerkt in een metalen gordijn dat als een ‘voile’ om het bad is gedrapeerd. Binnen valt de transparantie, het materiaalgebruik en de prettige atmosfeer op. Het daglicht valt de kleedkamers binnen, en verbindt binnen en buiten met elkaar. Door verlaagde plafonds en een houten constructie is de akoestiek aangenaam.

Vak en publieksjury

De vakjury bestond uit Madeleine Maaskant (Directeur Academie van Bouwkunst Amsterdam), architect Bart Reuser (NEXT Architects) en architectuurhistoricus Marieke Berkers (o.a. gastdocent Academie van Bouwkunst en Gerrit Rietveld Academie).  De Amsterdamse publieksjury bestond uit huisarts Tom Matthews, gepensioneerd universitair docent didactiek van de bèta-wetenschappen Rien van Krieken en webredacteur bij de Nederlandse Vereniging van Banken Olivier Bolluijt.

Amsterdamse Architectuur Prijs

A.A.P. De Amsterdamse Architectuur Prijs (A.A.P.) is een initiatief van Architectuurcentrum Amsterdam, en is een prijs voor architect én opdrachtgever. De A.A.P. 2016 wordt uitgereikt aan het gebouw dat volgens een jury als beste wordt gezien van alle bouwprojecten die in 2015 binnen de gemeentegrenzen van Amsterdam zijn opgeleverd. In 2015 werd de prijs uitgereikt aan het project Klussen op de Klarenstraat als winnaar van de vakprijs en Artis directeur Haig Balian voor het Artisplein als winnaar van de publieksprijs.

Meer info is te vinden op de website van Arcam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.