Noviotech Campus wordt groen en ecologisch

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Noviotech Campus wordt groen en ecologisch

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-04-2023

Het masterplan voor de uitbreiding van de Noviotech Campus in Nijmegen voorziet in een transformatie met een landschaps- en gebouwontwerp dat aansluit bij het omgevingsgroen. De verhuurbare vloeroppervlakte zal worden verdubbeld tot 300.000 m2. MVRDV is geselecteerd om dit plan te ontwikkelen en hiermee een gebruikersvriendelijke, aantrekkelijke en duurzame vestigingsplaats voor health en hightech-ondernemingen te creëren.

Noviotech Campus in Nijmegen begon tien jaar geleden op het terrein van microchipfabrikant NXP. In korte tijd groeide het uit tot een health- en hightechcampus voor zo’n 70 innovatieve ondernemingen.

De campus, nu nog een reeks gebouwen die van elkaar gescheiden zijn door parkeerterreinen, loopt tegen de grenzen van de groei aan: meer dan de helft van de bedrijven wil groeien en veel nieuwe ondernemingen willen zich er vestigen. Daarnaast mist de campus een duidelijk hart, de 3.400 werknemers hebben nu weinig mogelijkheden om elkaar te ontmoeten. Tijd voor verbetering dus.

Masterplan

Verbeteringen zijn beoogd door een Masterplan dat MVRDV de komende tijd zal ontwikkelen. Hierin zal de bestaande vloeroppervlakte verdubbelen tot 300.000 m2 en komt er een natuurinclusief landschapsontwerp dat de campus verbindt met het aangrenzende Goffertpark en toekomstige groene corridors. De bestaande gebouwen vormen het basisraster van het masterplan waarbij één gebouw zal transformeren en vijf blijven zoal s ze zijn. De rest is nieuwbouw.

De architect zal de landschapsstrategie doortrekken door de hele campus; een hypermengsel van bomen, struiken en bloemen. Het resultaat is een ‘landschap van een miljoen stippen’ dat van de campus een krachtige biotoop maakt en gelijktijdig een herkenbare identiteit geeft. Dankzij de gemengde landschapsstrategie werkt alles samen, van bessen tot bloemen, van bladeren tot takken, van klein groen tot groot.

Samenwerking

Noviotech Campus en MVRDV werken de komende tijd samen met gemeente Nijmegen, Kadans Science Partner en NXP Semiconductors aan de uitwerking en detaillering van het masterplan. Om ervoor te zorgen dat het landschap voldoet als natuur-hotspot, werkt MVRDV samen met ecologische adviseur Faunest.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.