NVTL Awards 2023

Actualiteiten, Nieuws, Prijsvragen

NVTL Awards 2023

Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-05-2023

De NVTL Awards 2023 zijn half mei uitgereikt aan Coolhaven in Rotterdam (Juurlink [+] Geluk Stedenbouw en Landschap), Aquabattery Recharged (Bureau B+B Stedenbouw en Landschapsarchitectuur) en A Fire Scape (Hanna Prinssen). De winnaars ontvingen de prijzen tijdens het slotevenement van het 100-jarige jubileum van de Koninklijke NVTL in Utrecht.

De NVTL Awards zijn bedoeld om de Nederlandse landschapsarchitectuur in de breedte stimuleren. De vakjury van de NVTL Awards bestond dit jaar uit Jan Janse (bestuurslid NVTL), Ziega van den Berk (winnaar NVTL Talent Award 2022), Toon Ebben (Boomkwekerij Ebben), Steffen Nijhuis (TU Delft) en Peter Veenstra (LOLA Landscape Architects).

NVTL-bestuurslid en juryvoorzitter Jan Janse: ‘Met deze prijs willen we ons vakgebied een podium geven en het vak vieren. De prijs wil landschapsarchitecten erkenning geven voor hun werk en talent een extra duw in de rug geven. En met de jaarlijkse uitreiking van de Awards vragen we aandacht voor inhoudelijk urgente opgaven en plannen.’

Meer groen in de Coolhaven

In de categorie Uitgevoerd plan verleende de jury de NVTL Award aan Coolhaven in Rotterdam van Juurlink [+] Geluk. De jury noemde het plan vernieuwend door de schaal en prees de overgang van privé naar openbaar, de zorgvuldige detaillering, de hoge dichtheid, de omgang met maat en schaal en het gebruik van groen in het project.

Coolhaven is opgezet als een dorp met een grootstedelijk karakter, een stedelijk milieu met een hoge dichtheid en een kleine korrel, opgebouwd uit compacte bouwvolumes. De opzet met stegen en pleinen biedt de ruimtelijke basis om met bomen, meerstammigen, klimplanten en veel groenvakken op een retentiedak een aangenaam micromilieu te maken. Dankzij het retentiedak kon een overdaad aan beplanting langs en aan de gevels, tussen de gebouwen en op de dakterrassen worden gerealiseerd. Met uiteenlopende functies in de plint, publiek toegankelijke pleintjes en straten, een verbindend park en een voetgangersbrug naar het Erasmus MC, bindt het plan een aantal stukken stad samen.

Studie naar energieopslag

In de categorie Studie ging de NVTL Award 2023 naar Aquabattery Recharged. De jury prees de inzending van Bureau B+B als een aansprekend ontwerp met zeer fraaie visualisaties: ‘Deze beelden hebben veel weg van moderne versies van Hollandse meesters en geven de totale inzending een uniek karakter. De zeer goede uitwerking van concept naar uitwerking bezorgt deze studie een verdiende eerste plaats.’ De heldere uitleg van de ‘aquabattterij’ en de landschappelijke doorsnedes die de inzending verrijken maken het geheel compleet, meent de jury: ‘Het is bereikbaar qua ontwerp.’

In de studie van Bureau B+B wordt het stroomdal van de Hunze getransformeerd tot een sponslandschap dat optimaal gebruik maakt van de aanvoer van zoet kwelwater van het hogergelegen Drents Plateau. In de natte wintermaanden laadt het landschap als een batterij op. Dat zorgt in de droge zomermaanden voor voldoende drinkwater en bevordert de ontwikkeling van veennatuur. De afhankelijkheid van wateraanvoer vanuit het IJsselmeer, in de toekomst almaar onzekerder, verdwijnt.

Brand door klimaatverandering

Met A Fire Scape won Hanna Prinssen de NVTL Award in de categorie Talent. De jury kende de prijs aan Prinssen toe vanwege de avontuurlijke en erg originele benadering van de omgang met het landschap, die actueel is en complex: ‘In de fraaie en intrigerende presentatie van hoge kwaliteit is bijna vanaf nul onderzoek gedaan en het concept is geworteld in de geschiedenis.’

Volgens Prinssen zal brand in de toekomst door de klimaatverandering een prominenter onderdeel van het landschap worden – ook in Nederland. Landschapsarchitecten spelen een belangrijke rol bij het ontwerpen van nieuwe veerkrachtige landschappen en het voorbereiden van de samenleving op een leven met vuur. Prinssen: “Zouden we niet op een meer strategisch niveau moeten nadenken over de verschillende brandbare landschappen van Nederland? De vegetatie is één knop waar we aan kunnen draaien, maar we moeten ook kijken naar andere componenten op een grotere schaal. Zouden we niet ruimte moeten gaan maken voor droogte en vuur in ons landschap?”

Eervolle vermeldingen

De jury kende drie inzendingen een eervolle vermelding toe: Terp fan de Takomst in de kwelders bij het Friese Blije van het Rotterdamse bureau Observatorium, Vestdijk Eindhoven van wUrck en Visions of the Future at Floriade van Stefano Marinaz.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.