ODA geselecteerd voor uitbreiding Postkantoor Rotterdam

Nieuws

ODA geselecteerd voor uitbreiding Postkantoor Rotterdam

Door: Jacqueline Knudsen | 05-02-2019


ODA New York is geselecteerd om het historische postkantoor van Rotterdam in Nederland opnieuw in te richten. Het iconische Postkantoor is al meer dan een decennium leeg en nu moet hergebruik het stadscentrum nieuw leven inblazen. Het postkantoor, gebouwd in 1916, was een van de weinige originele bouwwerken die nog overeind stonden na het bombardement op het centrum van Rotterdam in 1940. De stad Rotterdam hoopt de buurt nieuw leven in te blazen door de vestiging van woningen, winkels en horeca in het gebouw.

Het internationale ontwikkelingsbedrijf Omnam koos voor ODA na een voorselectie van gerenommeerde architecten, waaronder Bjarke Ingels en Daniel Libeskind. De diversiteit aan functies maakt het mogelijk de originele constructie van het Postkantoor te behouden en breidt het gebouw uit. De POST wordt een maatschappelijke knooppunt, in nauwe verbinding met de omliggende stad. Een nieuwe 150 meter hoge toren aan de achterzijde van het Postkantoor staat op de bestaande open binnenplaats, en op de nieuwe vleugel aan het Rodezand. De gewelfde sokkel van de toren is gemaakt om de beleving van de binnenplaats te vergroten en refereert aan de Grote Zaal van het Postkantoor.
Het ontwerp van het stenen raster in de gevel van de toren weerspiegelt het ritme tussen kolommen op de gevel van de Postkantoor.

Eran Chen, architect-directeur bij ODA: “We geloven dat de POST niet alleen waarde heeft als een herinnering aan het oude Rotterdam, maar ook als een uitdrukking van de huidige kracht van Rotterdam, als een levendig centrum van cultuur, vernieuwing en kwaliteit van leven. Wij zijn van mening dat de verborgen schatten die het gebouw bevat, door alle burgers moeten worden gedeeld.” ODA zal samenwerken met Braaksma & Roos architecten en ABT. West 8 zal het landschapsontwerp maken voor de POST, met maximale mogelijkheden voor verbindingen in de omliggende straten.
Met de bouw die in 2019 begint, wil het project een samenhangende maatschappelijke visie creëren voor het Postkantoor

Bron: Archdaily. Meer foto’s staan op de website Archdaily


Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.