Office Winhov ontwerpt Nationaal Holocaust Museum

Nieuws

Office Winhov ontwerpt Nationaal Holocaust Museum

Door: Petra Starink | 05-08-2019

Architectenbureau Office Winhov is gekozen door het Joods Cultureel Kwartier om het Nationaal Holocaust Museum aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam te ontwerpen. Een ingrijpende verbouwing en renovatie zullen noodzakelijk zijn om van de huidige twee locaties, de Hollandsche Schouwburg en de hervormde Kweekschool een Nationaal Holocaust Museum te maken.

Office Winhov gaat om met het erfgoed

Het Joods Cultureel Kwartier heeft vier architectenbureaus gevraagd hun visie op het Nationaal Holocaust Museum te presenteren. Volgens de selectiecommissie heeft het winnende bureau een krachtige visie gepresenteerd waarin de historische context centraal staat en de beide gebouwen respectvol gemoderniseerd worden. Office Winhov gaat volgens de commissie bijzonder sensitief om met het erfgoed en met de betekenis van de plek.

Voormalig theater

De Hollandsche Schouwburg, een voormalig theater, werd in 1942 gebruikt door de Duitse bezetter als verzamelplaats voor joden. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten hier op een voor hen onbekend lot, om vervolgens naar concentratie- en vernietigingskampen te worden gedeporteerd. De voormalige Hervormde Kweekschool, schuin tegenover de Hollandsche Schouwburg, speelde een cruciale rol bij de redding van kinderen in de naastgelegen joodse crèche. Honderden kinderen werden over de tussenliggende schutting gesmokkeld en naar onderduikadressen gebracht. Sinds 2016 is in de Kweekschool het Nationaal Holocaust Museum in oprichting gevestigd.

Museum opent deuren in 2022

Het ontwerpproces start in september 2019. Het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, de Hervormde Kweekschool, sluit op 3 februari 2020 en de Hollandsche Schouwburg op 30 juni 2020. De bouw kan dan na de zomer van 2020 van start gaan. De bouwkundige oplevering staat gepland in maart 2022. Naar verwachting opent het permanente Nationaal Holocaust Museum zijn deuren in september 2022.

Foto: Office Winhov

Afstudeeropdracht Maarten van Kesteren

Lees ook dit artikel gepubliceerd in ArchitectuurNL nummer 2 van 2017. De Hollandsche Schouwburg was tijdens de Tweede Wereldoorlog het centrum van waaruit de Joodse bevolking van Amsterdam werd gedeporteerd naar Duitsland. Het Joods Historisch Museum wil de plaats nieuwe betekenis geven, als herdenkingsruimte annex Shoah Museum. Maarten van Kesteren maakte als afstudeeropdracht een ontwerp voor de transformatie tot een ontroerende en sfeervolle plek die ruimte biedt aan herinnering en verstilling. Hij studeerde hiermee summa cum laude af aan de TU Delft.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.