Officiële opening Veilige Veste Capelle aan den IJssel

Nieuws

Officiële opening Veilige Veste Capelle aan den IJssel

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-09-2021

KAW Architecten heeft samen met Dura Vermeer in 10 maanden tijd een voormalig kantoorgebouw in Capelle aan den IJssel getransformeerd tot een duurzaam opvanghuis voor slachtoffers van geweld. Alles is gericht om hen een nieuwe toekomst te geven. En dat is wat het nieuwe gebouw wil zeggen: de bewoners weer laten stralen als een diamant. Dit komt naar voren op de gevel in een ruitvormig patroon. Veilige Veste van Stichting Fier wordt 16 september door Prinses Beatrix officieel geopend.

Veilig wonen in Veilige Veste

Op de begane grond achter de houten plint bevinden zich de entree en alle publieke functies (waaronder een speelhoek voor kinderen en een bakkerij die ook dienstdoet als leerwerkbedrijf voor de cliënten). Daarboven bevinden zich de kantoren. Helemaal boven wordt veilig gewoond. De benedenverdieping heeft een open uitstraling met veel glas. Hogerop is de gevel meer gesloten met het zicht op interne activiteiten als therapie, groepsactiviteiten etc. Het gebouw is tot in de kleinste details toegesneden op de behoefte van de gebruikers. Met een aangename, stijlvolle en lichte (binnen-)sfeer en een tuin vol groen.

Transformatie Veilige Veste Capelle. Foto: Scagliola Brakkee

Nieuwe gevel

De meest duurzame manier van bouwen, is niet bouwen. Door gebouwen opnieuw te bestemmen, wordt alle energie gebruikt die eerder al bij de bouw en productie van stenen en beton is verbruikt en weinig CO2 uitgestoten. Bij de bouw/renovatie van de Veilige Veste is zo weinig mogelijk materiaal weggehaald. Alleen essentiële delen zijn toegevoegd. Door het gebouw rondom te isoleren, heeft het aanzienlijk minder energie nodig. Op het dak liggen zonnepanelen en het pand is aangesloten op het warmtenet. Op het gebouw is verder een extra verdieping geplaatst, die optisch wegvalt door de nieuwe gevel die ervoor is geplaatst. Daardoor hoefde geen extra pand te worden bijgebouwd. Dat scheelt niet alleen energie, maar is ook in lijn met KAW’s Ruimte Zat in de Stad-onderzoek.

Hedy d’Anconaprijs

In 2014 realiseerden Stichting Fier en KAW in Leeuwarden de eerste Veilige Veste binnen de filosofie van Fier, te weten: de slachtoffers niet verstoppen in vrouwenhuizen, maar juist maximaal zichtbaar maken met hele mooie panden. Dat ontwerp won toen de prestigieuze Hedy-d’Ancona-prijs voor excellente zorgarchitectuur.

Vestiging Veilige Veste in Leeuwarden. Foto: Gerard van Beek
Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.