‘Officinalis’ wint ideeënwedstrijd Hartlijn

Nieuws

‘Officinalis’ wint ideeënwedstrijd Hartlijn

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-03-2019

De gemeente en Universiteit Leiden organiseerden eind 2018 in samenwerking met het LUMC en de Ondernemersvereniging LBSP een ideeënwedstrijd voor de Hartlijn in het Leiden Bio Science Park om de functie en het plan voor de openbare ruimte van de Hartlijn te versterken. De wedstrijd is gewonnen door Arlien van der Kleijn met haar idee ‘Officinalis’.

Officinalis lijn van geneeskrachtige planten

Het idee is de hartlijn als ‘officina’, een bloemrijke en herkenbare lijn van geneeskrachtige planten met daartussen op belangrijke plekken knotwilgen, afgezoomd met een cortenstalen strip. De jury vond dit idee “het meest onderscheidend en passend bij de identiteit van het park. Bovendien is het te realiseren binnen de gegeven randvoorwaarden.” Het winnende idee wordt verder uitgewerkt en indien haalbaar gerealiseerd.
Arlien van der Kleijn ontving een cheque van 5000 euro uit handen van wethouder Paul Dirkse (Kennis, Onderwijs, Sport en Financiën).

Structurformules

Twee ideeën eindigden op de 2e plek en werden beloond met 3000 euro: ‘Bee Science’ van vormgever Caro Agterberg en ‘Via Academica’ van architect Maikel Waterdrinker. ‘Bee science’ gaat uit van het uitvoeren van hexagonale (honingraatvormige) vormgeving in zowel het platte vlak (voet- en fietspad) als ruimtelijk, als verbinding met de oorsprong van het leven. Dit patroon loopt uit in structuurformules, aangedragen door Leidse wetenschappers. 

Bestrating voelbaar voor slechtzienden

Het idee ‘Via Academica’ stelt zorgvuldig gekozen bestratingen voor voet- en fietspad voor (voelbaar voor slechtzienden, hufterproof en duurzaam) en voorzien van dimbare led-verlichting. Daartussen ligt een groene strook met verlichting, zitbanken en straattegels die wetenschappelijke ontwikkelingen en onderzoeken verbeelden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.