Olivier Spek Architecten ontwerpt spoedeisende hulp AMC

Nieuws

Olivier Spek Architecten ontwerpt spoedeisende hulp AMC

Door: Petra Starink | 17-10-2016

Olivier Spek Architecten heeft voor het Academisch Medisch Centrum (AMC) de afdeling Spoedeisende hulp/huisartsenpost (SEH) ontworpen. Centraal in het ontwerp staan het low-/medium care behandelgebied met 28 identieke behandelkamers, die vrij uitwisselbaar zijn. Daarnaast voorziet het plan in high care ruimtes, aangevuld met beeldvormende apparatuur. Het collectieve ontvangstgebied met zijn openbare en intieme sfeer, ademt de gastvrijheid en professionaliteit uit van het ziekenhuis.

Op de Spoedeisende hulp is rust van  groot belang. In het ontwerp van Olivier Spek Architecten ondersteund de architectuur dit gevoel. De maximale zichtlijnen tussen wachtruimte, balies en behandelgebied garanderen dat. Patiënten wachten in een ruimte met de warmte en uitstraling van een hotellobby, waar zij continu worden geïnformeerd. De gekozen, duurzame materialisatie is bestand tegen intensief gebruik en draagt bij aan een goede sfeer.  De bomen in het interieur, het uitzicht op de kijktuin buiten, de opgenomen kunst: met oog voor detail is rust in het gehele ontwerp ingebed.

Functionaliteit van de ruimte

Naast een passende uitstraling was  functionaliteit van de ruimte een absoluut vereiste. De 28 flexibele, multifunctionele behandelkamers zijn zowel low- als medium care inzetbaar en gecentreerd rond de werkeilanden van waaruit artsen en verpleegkundigen opereren. Dat zorgt voor een direct, persoonlijk contact tussen patiënten en professionals. En voor de mogelijkheid adequaat te handelen als de situatie daarom vraagt.

Rust en veiligheid

Hoe wordt de zorg en de zorgverlening op de afdeling Spoedeisende hulp geoptimaliseerd? Door de patiënt letterlijk centraal te stellen en flexibele, verplaatsbare zorg te realiseren. De patiënt blijft in één ruimte en de zorg komt naar hem toe. In deze behandelruimte zijn alle medisch voorzieningen geïntegreerd. Dat brengt rust in een situatie die de meeste mensen als stressvol ervaren. Het gebruik van de laatste innovaties en technieken leidt tot kwaliteitswinst. Zowel binnen de low- en medium care afdeling, als binnen de high care zone. Zo ontwikkelde het AMC een sliding CT-scanner, die een belangrijke positie in het plan in neemt. De innovatieve en creatieve oplossingen resulteren in een state-of-the-art afdeling, die een snelle diagnose en behandeling mogelijk maakt.

Met de nieuwe afdeling Spoedeisende hulp van 3.500m2 hebben Olivier Spek Architecten en het AMC Amsterdam een nieuwe norm gezet. De afdeling straalt rust en veiligheid uit, bovendien kan de afdeling met dit ontwerp de komende twintig jaar eenvoudig inspelen op nieuwe ontwikkelingen.” De afdeling is vrijdag 14 oktober officieel geopend.

Fotografie: Olivier Spek Architecten, Bright Nature Interiors

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.