Olivier van Herpt wint New Material Award 2016

Nieuws

Olivier van Herpt wint New Material Award 2016

Door: Petra Starink | 24-10-2016

Ontwerper Olivier van Herpt heeft de New Material Award 2016 gewonnen voor Functional 3D Printed Ceramics. Van Herpt ontwikkelde een 3D printer die normale klei zonder toevoeging van water kan printen. Hiermee slaat hij een brug tussen de modernste technieken en een eeuwenoud ambacht. De prijs van € 15.000 werd door minister jet Bussemaker uitgereikt bij de opening van de tentoonstelling New Material Award 2016 op de Dutch design Week in Eindhoven. Winnaar van de New Material Fellow 2016 is Diana Scherer met Interwoven, waarbij zij plantenwortels omvormt in een textielachtig materiaal. Alle achttien genomineerde ontwerpen zijn te zien van 22 t/m 30 oktober in de Kazerne. In april 2017 gaat deze tentoonstelling naar de internationale designbeurs Salone del Mobile in Milaan.

Olivier van Herpt

Van Herpt ontwikkelde een 3D printer die normale klei zonder menging met water kan printen in dunne lagen en met fijne details. De jury van de New Material Award oordeelt: “Met deze zelfgebouwde 3D printer slingert Olivier van Herpt een eeuwenoud ambacht de 21ste eeuw in.” Dankzij deze innovatieve techniek kunnen vervuilende plastics worden vervangen door een zeer duurzaam en hoogwaardig cultureel materiaal. Zijn werk is ‘open-source’, hierdoor is zijn uitvinding openbaar en kan iedereen deze gebruiken.

Diana Scherer

Diana Scherer ontvangt de New Material Fellow 2016 voor Interwoven, waarin zij plantenwortels laat groeien tot een sterk en houdbaar materiaal. Scherer stuurt de groei van wortelstelsels door middel van mallen en weet zo bijzondere patronen te creëren. In samenwerking met de Radboud Universiteit onderzoekt zij onder andere of onder de grond een jurk kan groeien. Diana Scherer ontvangt een half jaar begeleiding van Het Nieuwe Instituut bij het verder uitwerken van het idee.

Wetenschap en vormgeving

De New Material Award is een samenwerking tussen Stichting DOEN, Fonds Kwadraat en Het Nieuwe Instituut. De prijs richt zich op het snijvlak van wetenschap, vormgeving, kunst en techniek en wil deelnemers uitdagen om over de grenzen van het eigen vakgebied heen naar oplossingen voor de toekomst te zoeken. Uit de 88 inzendingen werden 18 ontwerpen geselecteerd, een vakjury koos hieruit de winnaars. Eerdere winnaars waren Julia Veldhuijzen van Zanten, Tjeerd Veenhoven, Studio Maarten Kolk & Guus Kusters en Marjan van Aubel.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.