Olympiakwartier: Stedelijk wonen in Almere Poort

Olympiakwartier: Stedelijk wonen in Almere Poort

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 03-09-2008

Met de nieuwe woonwerkwijk Olympiakwartier gaat Almere bevolkingsgroepen aantrekken die de stad tot nu toe niet wisten te vinden, zoals één- en tweepersoonshuishoudens, zelfstandigen en startende ondernemers. Mensen die willen wonen en werken in een dynamische stedelijke omgeving met kantoren, pleinen, winkels en horeca, in de directe nabijheid van strand en recreatievoorzieningen. Over vijf jaar moet de wijk zijn opgeleverd.

De ontwikkeling van het Olympiakwartier en Olympia Office Park – het hart van het stadsdeel Almere Poort – is een belangrijke troef bij de ambitie om in 2030 100.000 arbeidsplaatsen in Almere te hebben gerealiseerd.

Architectuur stedenbouwkundig ontwerp
Het ontwikkelingsplan voor het Olympiakwartier en Olympia Officepark is opgesteld in nauwe samenwerking met Mecanoo Architecten van Francine Houben. Andere vooraanstaande architecten zijn MVRDV en hvdn architecten.
Het te ontwikkelen gebied is 60 hectare groot en wordt gekenmerkt door moderne stedelijke architectuur met een hoge bebouwingsdichtheid.

Daarmee onderscheidt het gebied zich nadrukkelijk van de rest van de stad. De meeste woon-, werk- en winkelcomplexen bestaan uit vijf á zes bouwlagen en er komen torens oplopend tot 90 meter. De stedelijke bebouwing wordt afgewisseld met een klassieke inrichting van de ruimte, met stedelijke pleinen en parken met gesloten bouwblokken.
Verder wordt voorzien in een gevarieerd winkelaanbod en horecavoorzieningen.

Sport en ontspanning
Het Olympiakwartier krijgt belangrijke centrumvoorzieningen zoals een bibliotheek, een cultureel centrum, een zwembad en onderwijsvoorzieningen. Verbindend thema is `sport en ontspanning’.

Hierdoor ontstaat een zeer samenhangend gebied, waar verschillende functies op een logische en kwalitatief hoogstaande manier worden geïntegreerd. Stadgenoot is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van 1000 gestapelde woningen, inclusief woon/werkeenheden, 60.000 vierkante meter kantoorruimte, onderwijsvoorzieningen en 2000 vierkante meter commerciële ruimte.

De Key realiseert 400 gestapelde woningen, inclusief woonwerkeenheden, 29.000 vierkante meter kantoorruimte en 5000 vierkante meter commerciële ruimte. Van de woningen bestaat 36 procent uit sociale woningen. TCN ontwikkelt een retailpark met 30.000 vierkante meter grootschalige detailhandel en 5.000 vierkante meter horeca en leisure in een parkachtige omgeving.

Bron: Nieuwsbank.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.