Omgevingswet uitgesteld door coronavirus

Nieuws

Omgevingswet uitgesteld door coronavirus

Door: Petra Starink | 02-04-2020

De invoering van de Omgevingswet is uitgesteld vanwege het coronavirus. Dat schrijft minister Stientje van Veldhoven van Milieu en Wonen in een brief aan de Eerste en Tweede Kamer. De coronamaatregelen hebben een dusdanig effect op het dagelijks leven, dat het invoeren van de Omgevingswet op 1 januari 2021 onhaalbaar en onverantwoord is. Het is nog onbekend wat de nieuwe ingangsdatum van de wetgeving wordt.

Geen afstel

Minister Van Veldhoven constateert dat betrokken partijen ondanks de crisis nog steeds doorwerken aan de invoer van de Omgevingswet, maar dat de bestrijding van het coronavirus veel invloed op de dagelijkse werkzaamheden van provincies, gemeenten en waterschappen heeft. Daardoor komt de haalbaarheid van 1 januari 2020 in geding. In de brief benadrukt de minister dat er geen sprake is van afstel; de Omgevingswet gaat er zeker komen, het is alleen nu de vraag wanneer. Pas na overleg met de bestuurlijke partners kan de minister met een nieuw voorstel komen.

Andere ontwikkelingen

Van Veldhoven noemt in de brief ook andere ontwikkelingen rondom de invoering die bijdragen aan het uitstel, zoals de vertraging van het beschikbaar komen van de standaard voor publicatie van omgevingsdocumenten en de verwerving van lokale software. Met de aankondiging van het uitstel geeft de minister de betrokken partijen de tijd en ruimte om te doen wat op dit moment het belangrijkste is: het indammen van het coronavirus.

De invoering van de Omgevingswet heeft een grote impact op de wijze waarop omgevingsvergunningen moeten worden aangevraagd. Waar er voorheen slechts een omgevingsvergunning nodig was voor een bouwwerk, zullen er in de toekomst twee verschillende vergunningen nodig zijn: een omgevingsvergunning voor de (technische) bouwactiviteit en een omgevingsvergunning voor de omgevingsplanactiviteit. Wilt u meer weten over dit onderwerp? Lees hier de column van Peter de Haan

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.