Omnizorg Apeldoorn wint Prijs Ruimtelijke Kwaliteit

Omnizorg Apeldoorn wint Prijs Ruimtelijke Kwaliteit

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 31-03-2010

Op 25 maart 2010 is de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit 2010 uitgereikt aan Omnizorg uit Apeldoorn. De publieksprijs, toegekend op basis van een internetstemming, werd gewonnen door wellnessresort Veluwse Bron bij Emst. Beide prijzen werden uitgereikt door gedeputeerde Co Verdaas.

Thema van deze tweejaarlijks prijs was ditmaal ‘Ruimte voor nieuwe maatschappelijke functies’. Een jury onder leiding van Jan Terlouw koos Omnizorg uit 16 genomineerde projecten. Omnizorg is een integrale leef-, woon- en opvangvoorziening met zorgfuncties voor daklozen, verslaafden en (ex) psychiatrische patiënten in het hart van de stad. In ArchitectuurNL staat een uitgebreid artikel over Omnizorg.

Juryvoorzitter Jan Terlouw, oud-commissaris van de Koningin van Gelderland, stelt: ‘Het gaat om een gebouw met lef: zowel qua intentie, locatie, als ontwerp. Zorgvuldig vormgegeven, met veel aandacht voor kleur, materiaal, detail én voor de doelgroep. De voorziening verschaft niet alleen ‘bed, bad en brood’, maar begeleidt ook de doelgroep in een terugkeer naar de samenleving, in kleine stapjes vooruit.’ Het ontwerp van Omnizorg is van Antonie Folkers en Belinda van Buiten van FBW architecten.

Eervolle vermeldingen
Uit veertig ingezonden projecten werden naast Omnizorg 15 andere projecten genomineerd. Het gemeentekantoor te Winterswijk (OIII architecten) en het Stationsplein in Zutphen (BDP Kandekhar). Beide projecten verdienen volgens de jury een eervolle vermelding.

Publieksprijs
De publieksprijs gaat naar wellnessresort Veluwse Bron bij Emst, gemeente Epe. Van de 920 via internet uitgebrachte stemmen gingen er 340 naar dit project. Daarmee was de Veluwese Bron de overtuigende winnaar van de internetstemming. In de toelichtingen bij de stemmen werd gesproken over goede architectuur in een natuurrijke omgeving.

Gelderse Prijs
De provincie Gelderland organiseerde de Gelderse Prijs voor Ruimtelijke Kwaliteit dit jaar voor de derde keer, met als doel ruimtelijke projecten die als voorbeeld voor anderen kunnen dienen, in het zonnetje te zetten. De juryprijs en publieksprijs werden uitgereikt door gedeputeerde Co Verdaas.

Aan de juryprijs is een geldbedrag van 5.000 euro verbonden, de winnaar van de publieksprijs ontvangt 1.000 euro. Deze geldprijzen gaan naar de betreffende projecten.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.