Ondergronds huis Dutch Mountain te koop in kunstgalerie

Nieuws

Ondergronds huis Dutch Mountain te koop in kunstgalerie

Door: Petra Starink | 29-05-2017

Het half ondergrondse huis Dutch Mountain van Sanne Oomen & Lucas Mol ligt in het Goois Natuurreservaat. De bewoners vinden het na 8 jaar tijd voor een ander project en zetten het huis te koop. GRIMM Gallery (Amsterdam & New York) en Sotheby’s Realty gaan dit duurzame huis als kunstwerk verkopen in een kunstgalerie.

Dutch Mountain

Aan de rand van de gemeente Huizen en in het Goois Natuurreservaat, ligt het huis verscholen in het bos, grotendeels onder het bos, want de natuur trekt langzaam over het pand heen. De heuvel met het half ondergrondse huis wordt de volksmond Mol’s Hoop genoemd. Een verwijzing naar het belang en de hoop op een groenere toekomst. In de internationale pers wordt het huis Dutch Mountain genoemd. Vorig jaar zond de mondiale Franse zender TV5 een er documentaire over uit en eerder dit jaar maakte BBC TWO uitgebreid opnames voor hun serie The World’s Most Extraordinary Homes.

Zelfvoorzienend huis

8 jaar na de allereerste plannen vinden de makers en bewoners het tijd rijp is voor een volgend project. Nog steeds is dit zelfvoorzienende huis zijn tijd ver vooruit. Het creatieve koppel, een architecte en een kunsthistoricus, willen weer een stapje verder gaan. “Het huis is af; we willen creëren in plaats van beheren en met een nieuw, circulair gebouwd project anderen wederom inspireren om duurzamer te wonen en te leven.”

Bouwmaterialen

Door hun creatieve en humorvolle kijk op bouwen en bouwmaterialen lukt het hen om met zaken die niemand meer wil hebben een state-of-the-art en toch tijdloos huis en interieur te scheppen. Dit alles gemengd met de door de eigenaren verzamelde en vaak zelf vervaardigde kunst & design (vaak van gerecyclede materialen) rechtvaardigt de in de kunstgeschiedenis gebezigde term ‘Gesamtkunstwerk’ voor het huis volledig.

De aan de muur gespijkerde 30 jaar oude Daimler Double Six, waar de bewoners jaren in rondreden moest ‘sterven’ voor hun groene droom en is inmiddels als een onsterfelijk ‘keukenkastje’ tegen de muur geparkeerd. De luxewagen hangt als een schilderij aan de wand en is een cadeautje voor de nieuwe eigenaren. Ook de rest van de op maat gemaakte meubelen hebben, net als de inpandige krielkippen, laten weten liever te blijven wonen waar ze wonen. De vossenfamilie in het bos, de uilen in de tuin, een paartje buizerds, de spechten, de goud- en appelvinken, zeven eekhoorns en twee mollen en elf bijenvolken willen – in overleg – eveneens graag blijven.

De 6600 m2 grote tuin vloeit aan drie kanten naadloos over in het bos en de heidevelden.  In die tuin kan nog een atelier, kantoor, gastenverblijf, paardenstal, botenhuis, bowlingbaan of iets anders van zo’n 125 m2 gecreëerd worden. Vraagprijs Dutch Mountain: echte liefde is onbetaalbaar.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.