Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Pont tot Park

Actualiteiten, Nieuws

Ondertekening samenwerkingsovereenkomst Pont tot Park

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-01-2023

Eind december ondertekenden gemeente Velsen, Woningbedrijf Velsen en gebiedsontwikkelaar AM in samenwerking met bouwonderneming Hemubo, een samenwerkingsovereenkomst voor de verdere ontwikkeling van Pont tot Park in IJmuiden. Dit is een volgende stap om het gebied tussen het Pontplein en het Stadspark, en tussen de Heerenduinweg en de Kanaaldijk in te richten voor de toekomst.

De gebiedsvisie Pont tot Park werd al eerder, in november 2021 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin is de gewenste ontwikkelrichting van het gebied beschreven waarbij het vooral gaat om vernieuwing van de huurwoningvoorraad. Maar ook om het toevoegen van woningen en voorzieningen, het concentreren van winkels tussen het Marktplein en Velserduinplein en het realiseren van een horecaplein op de plaats van Plein 1945. Bovendien beschrijft de visie de verbetering van de verkeersstructuur en meer kwaliteit in de openbare ruimte. Hierbij spelen leefbaarheid, energietransitie, klimaat en duurzaamheid een belangrijke rol.

Extra woningen

Wethouder ‘Wonen’ bij gemeente Velsen is Sander Smeets. Hij ziet de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst als een bevestiging van de goede samenwerking die er al is: “We werken al langer samen met Woningbedrijf Velsen aan Pont tot Park. Gezamenlijk selecteerden we eerder dit jaar het team AM en Hemubo om ons te ondersteunen bij de uitwerking van de gebiedsvisie en de ontwikkeling van de eerste projecten. Nu de samenwerking is vastgelegd, kunnen we volle kracht vooruit met de ontwikkeling van het gebied. En dat moet ook, want het centrum van IJmuiden is echt aan revitalisering toe en er zijn zo snel mogelijk extra woningen nodig.”

Vernieuwen huurwoningen

Naast extra woningen wordt ook een groot deel van de huurwoningen in dit gebied vernieuwd. “De samenwerkingsovereenkomst is een belangrijke volgende stap om onze naoorlogse complexen in het Pont tot Parkgebied te vernieuwen, verbeteren en verduurzamen.” Dit zegt Tamar Hagbi, directeur-bestuurder van Stichting Woningbedrijf Velsen. Hij vervolgt: “en zo beter te laten aansluiten bij de behoeften van de bewoners van het Velsen van de toekomst.”

Stedelijk en groen

Tot slot wordt de gebiedsvisie uitgewerkt in een zogenaamde ontwikkelstrategie waarin richtlijnen en spelregels staan voor de verdere uitwerking. Naast woningen, zijn de invulling van de openbare ruimte en de realisatie van een stedelijker, groener en duurzamer woon- en leefmilieu belangrijk. “Het is onze passie en expertise om dit soort inspirerende en duurzame leefomgevingen te bedenken en te ontwikkelen”, zegt Peter Heuvelink, directeur van gebiedsontwikkelaar AM. “Dit is een uitdagend vraagstuk voor de ontwikkeling van een toekomstbestendig gebied waarin we een goede mix gaan vinden van verstedelijking en ruimte voor groen.”

Afspraken samenwerkingsovereenkomst

In de samenwerkingsovereenkomst hebben de partijen afspraken vastgelegd over de uitwerking van de gebiedsvisie voor het totale plangebied. Daarnaast een haalbaarheidsonderzoek voor één of meer deelgebieden en de ontwikkeling van drie concrete ontwikkellocaties van Woningbedrijf Velsen. Ook is afgesproken dat de communicatie en participatie gezamenlijk wordt opgepakt.

Op basis van de uitwerking van de gebiedsvisie start komend halfjaar een participatietraject met inwoners, stakeholders en de gemeenteraad. Streven is om de ontwikkelstrategie voor de zomer 2023 aan de gemeenteraad ter besluitvorming voor te leggen.

Foto’s: Reinder Weidijk in opdracht van gemeente Velsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.