Onderwijs en Cultuur Cluster (OCC) Den Haag definitief akkoord

Nieuws

Onderwijs en Cultuur Cluster (OCC) Den Haag definitief akkoord

Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-12-2018

De Haagse welstandscommissie gaat definitief akkoord met het bouwplan voor het Onderwijs-en Cultuur Cluster (OCC) aan het Spui in Den Haag, dat onderdak gaat bieden aan het Nederlands Dans Theater, het Koninklijk Conservatorium,  Stichting Dans- en Muziekcentrum Den Haag en het Residentie Orkest.

Architecten Patrick Fransen en Thomas Offermans

Architecten Patrick Fransen (NOAHH | network oriented architecture) en Thomas Offermans (JCAU | Jo Coenen Architects & Urbanists) gaven kortgeleden een uitgebreide toelichting die indruk maakte op de commissie. Veel interieur-ontwerpen zijn nu klaar en tonen fraaie ruimten ‘met een warme uitstraling’. Bij de afwerking van de gevels wordt naast beton en stucwerk ook natuursteen toegepast. De toegevoegde publieke ruimte: het kunstenplein, dat ontstaat door vergroting van het gehele entreegebied gelegen aan het Spui en de Turfmarkt, werd positief ontvangen. “Het gebouw is nu zichtbaar open en de Theaterzaal is daarin uitgesproken en kloek vormgegeven” aldus Patrick Fransen.

Zeer gecompliceerd bouwplan

Het akkoord volgde na vijf eerdere behandelingen van deelaspecten en aanvullingen op de bouwaanvraag na planwijzigingen van het bouwplan en diverse rondes van collegiaal overleg tussen de commissie en de architecten Patrick Fransen en Jo Coenen. Het finale oordeel van de commissie komt op een moment dat de bouw al in volle gang is. Volgens commissievoorzitter Van den Bout was het een uitzonderlijk proces en is het een ‘zeer gecompliceerd bouwplan’. De complexiteit zat hem in de samenhang die gezocht is met enerzijds het interieurontwerp en anderzijds de gebiedsontwikkeling waar Cadanz met NOAHH, Coenen en NL Architects in 2015 een integraal masterplan voor ontwierpen. Dit plan met hotel- en woningtorens wordt momenteel door MVSA en Klunder uitgewerkt .Patrick Fransen omschreef het OCC als “een stad in een gebouw met een voortzetting van het openbare en vrij toegankelijke publieksgebied tot diep in het gebouw, waardoor de welstandsbeoordeling ook verder ging dan alleen de gevel”.

Onderwijs-en Cultuurcluster

Vanaf 2021 vormt het OCC het culturele hart van Den Haag tegenover het Theatercentrum aan het Spui en het stadhuis, tussen de stations Den Haag Centraal en Den Haag HS en het winkel- en uitgaanscentrum.

Beeld: NOAHH|network oriented architecture  | JCAU

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.