Onderzoek naar aanbestedingsregels

Onderzoek naar aanbestedingsregels

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-11-2008

Europarlementariër Sophie in ’t Veld (D’66) heeft de Europese Commissie opgeroepen een onderzoek in te stellen naar de nationale verschillen in de toepassing van Europese aanbestedingsregels.

De sociaal-liberaal reageert hiermee op een onderzoek van de Bond van Nederlandse Architecten (BNA) waaruit blijkt dat 80 procent van de Nederlandse architectenbureaus afziet van Europese aanbestedingen vanwege te hoge omzet- en ervaringseisen. De BNA heeft dit deze week aangekaart bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Identiek geïmplementeerd
Volgens In ’t Veld hebben Europese regels alleen het beoogde effect als ze in alle Europese lidstaten op identieke wijze worden geïmplementeerd. “Afwijking van de regels door één of meerdere landen, bijvoorbeeld door bijkomende strenge voorwaarden, oftewel ‘goldplating’, verstoort de vrije concurrentie”, aldus In ’t Veld. In Nederland worden de regels, bedoeld om grotere transparantie te bewerkstelligen en ook kleinere architectenbureaus de kans te geven in te tekenen, door opdrachtgevers te strikt uitgelegd.

Aanvullende eisen onnodig
In ’t Veld krijgt bijval van D66-Tweede Kamerlid Boris van der Ham. Die vroeg het kabinet eerder al zorg te dragen voor het feit dat geen aanvullende omzet- en ervaringseisen aan architectenbureaus worden gesteld. Van der Ham: “De minister heeft begin oktober erkend dat dergelijke eisen niet nodig zijn. Dat was al een belangrijke stap voor het oplossen van de problemen met Europees aanbesteden. Het is goed dat D66 dit nu ook Europees oppakt.”

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.