ONIX architect van het jaar 2010

ONIX architect van het jaar 2010

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-12-2010

Afgelopen zaterdag is Onix uitgeroepen tot ‘Architect van het Jaar 2010’.De prijs heeft als doel om – naast de reeds gekende hoge architectonische kwaliteit van het gerealiseerde werk – ook de professionaliteit en innovatiekracht van Nederlandse architectenbureaus nader onder de aandacht te brengen van opdrachtgevers, pers en publiek.

ONIX uit Groningen en Helsingborg (Zweden), het architectenbureau van oprichters Alex van de Beld en Haiko Meijer, won de categorieprijs voor middelgrote bureaus en werd aansluitend door de jury unaniem gekozen als ‘Architect van het Jaar 2010’. In de categrorie Small (tot 10 fte) ging de prijs naar Moriko Kira en in de categorie Large (boven 20 fte) won hvdn architecten.

Uit het juryrapport: “[…] De jury heeft unaniem besloten de Architect van het Jaar Prijs 2010 toe te kennen aan het architectenbureau dat in innovatiekracht en vakmanschap, in de kwaliteit van de presentatie en de reflectie op het eigen werk, in de consistente houding binnen het vak en in de betoonde verantwoordelijkheid voor de maatschappij, met kop en schouders boven de anderen uitstak. Onix Architecten zoekt ‘in een stagnerende Europese economie waarin groei vervangen is door krimp’ naar uitbreiding, verbreding en verdieping van de opdracht. In hun inzending gaan ze uitgebreid in op die drie thema’s. Uitbreiding door allianties aan te gaan met landschapsarchitecten en stedelijke planners, teneinde hun ontwerpen beter te kunnen verankeren in de omgeving en lokale tradities. Verbreding door overdracht en delen van kennis met andere professionele partijen in bijvoorbeeld zorg en onderwijs. En verdieping door vanuit de krimpende budgetten ‘meer’ met ‘minder’ te maken en door vanuit een open werkhouding naar de opdracht toe weliswaar sterke ideeën in te brengen, maar zich daarbij steeds minder op esthetica te baseren. Los van de kwaliteit van het gebouwde werk is de jury onder de indruk van de consistentie én de groeiende ontwikkeling van het bureau en van hun visie op de actuele praktijk.”

In ArchitectuurNL 10 ook aandacht voor de architect van het jaar: een uitgebreid artikel over de Michaelschool in Leeuwarden, een ontwerp van Alex van de Beld, en een mooi persoonlijk verhaal van Haiko Meijer over de rol van schetsen in zijn werk.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.