Onix NL wint Vredeman de Vries Prijs 2018

Nieuws

Onix NL wint Vredeman de Vries Prijs 2018

Door: Petra Starink | 19-11-2018

De Vredeman de Vries Prijs 2018 is gewonnen door architectenbureau Onix NL uit Groningen. Zij ontvingen de prijs voor museum en houtwerkplaats Houtstad in IJlst. De prijs van 5.000 euro werd uitgereikt in museum Belvédère aan opdrachtgever en architect. De publieksprijs ging naar de nieuwbouw van woon- en behandelcentrum Parkhoven in Leeuwarden van VNL Architecten in Grou. De Vredeman de Vries Prijs werd voor de 10de keer uitgereikt door de provincie Fryslân.

Oude houtzaagmolen

Architect Haiko Meijer van Onix NL is verantwoordelijk voor het architectonische ontwerp van het gebouw.
De jury noemt het Museum en werkplaats Houtstad een bouwwerk dat respectvol omgaat met de oude houtzaagmolen en zijn directe omgeving. Het is een gebouw van de architect, het museum maar ook van de hele gemeenschap van IJlst. Het is de ultieme gebouwde vorm van de mienskip, aldus het juryrapport. Kijk hier voor meer informatie over het project.

Jury

De jury selecteerden 18 projecten uit de 40 inzendingen die in de periode 2016-2017 op het gebied van architectuur in Fryslân tot stand zijn gekomen. Er werden 5 projecten genomineerd: Blokhuispoort, Leeuwarden; nieuwbouw woning en Atelier, Bartlehiem; Huis aan het Meer, Oudega; Museum en Werkplaats Houtstad, IJlst en Poortgebouw Nachttuin, Wier.

Ontwerpklimaat stimulans geven

De Vredeman de Vries Prijs is een jaarlijkse prijs van de provincie Fryslân. De prijs is vernoemd naar Hans Vredeman de Vries. Deze architect, planoloog, tekenaar en kunstenaar is in 1527 in Leeuwarden geboren. Het ene jaar wordt de prijs uitgereikt voor architectuur en het andere jaar voor vormgeving. De provincie wil met deze prijs het ontwerpklimaat in de provincie een stimulans geven.

Fotografie: Onix NL

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.