Online lezing: van polderdorp tot nieuwe stad

Actualiteiten, Nieuws

Online lezing: van polderdorp tot nieuwe stad

Door: Redactie ArchitectuurNL | 14-02-2022

Op 23 februari a.s. organiseert ArchitectuurPunt Zoetermeer een online lezing over ‘De groei van polderdorp tot nieuwe stad’. De lezing is onderdeel van het jubileumjaar ‘Zoetermeer 60 jaar New Town’ en gebaseerd op een zoektocht van Arjen van der Burg in diverse archieven.

Tijdens de online lezing vertelt Van der Burg (HGOS) over de ontstaansgeschiedenis van Zoetermeer. Willem Hermans (Schatbewakers) en Gijs van den Boomen (KuiperCompagnons) laten zien hoe de stedenbouwkundige idealen en ideeën de afgelopen 60 jaar steeds veranderden. Verder geven zij een doorkijkje naar de toekomst bij Bleizo en hoe het landschap rondom Zoetermeer zou kunnen veranderen.

Geschiedenis

Het ontwerp en de bouw van de nieuwe stad was een enorme opgave voor het dorp van 8.000 inwoners. Daarom werd 60 jaar geleden een werkgroep geïnstalleerd met drie gerenommeerde stedenbouwkundigen: W.F. Schut, S.J. van Embden en R.H. Fledderus.

Aan de verschillen tussen de Zoetermeerse wijken is af te lezen hoe het denken over het wonen en leven in de afgelopen 60 jaar steeds veranderde. De werkgroep tekende een structuurplan met wegen, openbaar vervoer en parken. Rondom een nieuw stadscentrum en het oude dorp planden zij verschillende wijken met een eigen centrum. Elke wijk heeft karakteristieke kenmerken die laten zien wat in die periode de idealen waren voor hoe mensen prettig in de wijken zouden samenleven.

Al tijdens de bouw van de wijken uit het structuurplan bleek dat er nog meer woningen nodig waren. Noordhove werd gebouwd. Vervolgens maakte Zoetermeer de sprong over de A12 met de bouw van Rokkeveen op het Floriade terrein. Hierna volgde ook nog de grote VINEX wijk Oosterheem. Door de huidige woningnood zal Zoetermeer opnieuw meer woningen gaan bouwen; rekening houdend met klimaatverandering.

Sprekers

Willem Hermans is stedenbouwkundige en werkte onder andere aan de wijk Seghwaert en de uitwerking van het bestemmingsplan voor het stadshart. Gijs van den Boomen was betrokken bij de nieuwste wijk Oosterheem en werkt aan plannen voor een mogelijke verdere groei van Zoetermeer in de toekomst. Arjen van der Burg is planoloog en was vanuit het Rijk betrokken bij de Vinex ontwikkelingen.

Aanmelden kan via architectuurPuntZoetermeer.nl

Online stadslezing

Datum: woensdag 23 februari 2022
Tijd: 19.30 – 21.00 uur (stream open 19.25 uur)

Foto’s: architectuurPunt Zoetermeer

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.