Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh winnaar Herengracht Industrie Prijs

Nieuws

Ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh winnaar Herengracht Industrie Prijs

Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-06-2018

De Herengracht Industrie Prijs 2018 is gewonnen door Bedaux de Brouwer Architecten voor hun ontwerp van het ontvangstpaviljoen Steenfabriek Vogelensangh in Deest. De prijs werd op 14 juni in Amsterdam door voorzitter van de jury Patrick Koschuch bekendgemaakt.

Ontwerp van Bedaux de Brouwer Architecten

Bedaux de Brouwer Architecten werd door Vogelensangh, een steenfabriek met een rijke historie en de enige resterende waar baksteen in traditioneel kolengestookte ovens wordt gebakken, gevraagd een eigentijds paviljoen te ontwerpen. Dit resulteerde in een ontwerp waarin zowel het exterieur als interieur, de tijdloze, ambachtelijke schoonheid van de handvormsteen tot zijn recht laat komen.

Ontvangstpaviljoen

Het paviljoen doet dienst als ontvangst- en kantoorruimte, als aanvulling op de sinds 1919 naastgelegen en nog steeds functionerende fabriek. Op locatie startte het ontwerpproces en ontstonden de eerste schetsen; in het ontwerp is de functionaliteit en eenvoud in de productie van de steen terug te vinden. Het paviljoen kenmerkt zich als langgerekt volume, voorzien van een gesloten gemetselde entreezijde geplaatst op een boven het maaiveld verheven sokkel. De door de opdrachtgever op locatie geproduceerde baksteen is bewust in een eenvoudig wildverband verwerkt, refererend aan de rationele stapeling van de steen tijdens het productieproces.

Glazen gevel

Na binnenkomst openbaart het gebouw zich door middel van een over de breedte toegepaste glazen gevel richting de omgeving, waar een helder panorama op de monumentale fabriek, het bedrijvige voorterrein en het rurale landschap een indrukwekkend zicht biedt. Het interieur kenmerkt zich door gewelfde metselwerk plafonds, geïnspireerd op de nog functionerende traditionele ringoven. Evenals de ringoven bestaat het paviljoen uit een rationele sequentie van ruimtes met een geheel eigen functie. Utilitaire ruimtes zijn aan de gesloten zijde geplaatst, verblijfsruimtes gesitueerd aan de zichtzijde. In het geheel een met de locatie verbonden paviljoen, niet alleen ontworpen vóór, maar ook gematerialiseerd mét en geïnspireerd dóór de opdrachtgever.

In ArchitectuurNL verschijnt volgende week een artikel over de bakstenen van Vogelensangh en het ontvangstpaviljoen van Bedaux de Brouwer architecten

De Herengracht Industrie Prijs (H.I.P.) is een tweejaarlijkse award die door de industrie wordt uitgereikt aan een architect of interieurarchitect voor een in Nederland gerealiseerd interieurproject. Naast een troffee ontvangt de winnaar een geldbedrag van EUR 2.500.

In ArchitectuurNL nummer 3 van 2018 staat het artikel Bakstenen van Vogelensangh geschreven door Anka van Voorthuijsen.
ArchitectuurNL nummer 3 verschijnt 26 juni 2018

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.