Ontwerp Kenniscluster Rijnboog gepresenteerd

Ontwerp Kenniscluster Rijnboog gepresenteerd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-10-2010

Het ontwerp van het Kenniscluster Rijnboog in het Havenkwartier in Arnhem is gepresenteerd door Neutelings Riedijk.Het kenniscluster wordt het nieuwe onderkomen van een aantal Arnhemse culturele instellingen zoals de bibliotheek en het Historisch Museum Arnhem. Het Kenniscluster moet een gebouw worden waar iedereen graag komt.

Een verlengstuk van de straat
Centraal in het ontwerp staat een binnenstraat, een enorme trap afgewisseld met bordessen. De trap doorkruist als een binnenstraat het gebouw vanaf de begane grond tot aan het dak. De bezoeker komt langs allerlei publieke ruimtes, geschikt voor lezingen, optredens of exposities. Neutelings Riedijk bedacht het beeld van een straat.De binnenstraat is het ontmoetingspunt voor de verschillende disciplines. Aan de binnengevel komen vitrines waarin instellingen laten zien waarmee zij bezig zijn. Het is een straat waar bijvoorbeeld een try-out van een theatervoorstelling plaatsvindt en waar schilderijen van cursisten hangen. Zo is het gebouw meer dan een optelling van verschillende gebruikers.


Wie komt er in het gebouw
Het Kenniscluster wordt de krachtenbundeling van bibliotheek Arnhem, de frontoffice van het Gelders Archief, het Historisch Museum Arnhem, de Volksuniversiteit, het Kunstbedrijf en enkele creatieve opleidingen van Rijn IJssel. Op de begane grond komt er horeca, voor bezoekers van instellingen, voor de medewerkers van de instellingen, maar ook gewoon voor mensen die zin hebben in een kopje koffie of in het Kenniscluster een hapje willen eten. Op de eerste en tweede verdieping komt de bibliotheek, op de derde en vierde verdieping komen de educatieve functies van de Volksuniversiteit, het Kunstbedrijf en Rijn IJssel. Op de vijfde verdieping zijn er leslokalen, maar ook een auditorium en dakterras met uitzicht over de stad.

Erfgoedcentrum
In de -1 laag komt het erfgoedcentrum: de samenwerking tussen het Historisch Museum, de Gelderland Bibliotheek en het Gelders Archief. Hier wordt met permanente en tijdelijke exposities de geschiedenis van Arnhem en Gelderland en zijn inwoners op een laagdrempelige, verhalende manier gepresenteerd.

Bestemmingsplan
Voor de realisatie van het kenniscluster is een bestemmingsplan opgesteld. Het bestemmingsplan ligt vanaf 14 oktober zes weken ter inzage. De bouw van het Kenniscluster start in 2011 en in 2013 opent het gebouw haar deuren.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.