Ontwerp Mecanoo’s Paleis van Justitie in Córdoba goedgekeurd

Ontwerp Mecanoo’s Paleis van Justitie in Córdoba goedgekeurd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-10-2007

Het ontwerp van Francine Houben van Mecanoo architecten voor het Paleis van Justitie in Córdoba, in Spanje is officieel goedgekeurd door de gemeente. Francine Houben presenteerde het ontwerp aan de Burgemeester van Córdoba, de gemeenteraad, de Consejeria de Justicia en de Spaanse pers.

Mecanoo won de internationale competitie voor het Paleis van Justitie in maart 2006. Het 48.000 m2 tellende complex is geïnspireerd op de plattegrond van de eeuwenoude Moorse binnenstad met haar vele patio’s. Het complex krijgt maar liefst 20 rechtszalen. Verder zijn er ondermeer een trouwzaal, een Forensisch Instituut, kantoren en een café in ondergebracht. De totale bouwkosten bedragen € 70 miljoen. De bouw start in 2009, in 2011 wordt het Paleis van Justitie in gebruik genomen.

Het nieuwe Paleis van Justitie is als een stad in een stad. Om tot de grondvorm van het gebouw te komen zijn delen uit de plattegrond van de oude stad gehaald, waarbinnen het benodigde volume met zijn patio’s is ingepast. De vele patio’s zorgen voor licht en ventilatie in aangrenzende vertrekken. Bovendien geven ze het gebouw een sterke eigen identiteit die past bij het klimaat van Andalusië en bij de aard en de verschijningsvorm van het Moorse Córdoba. Zowel in de lager als hoger gelegen patio’s groeien palmbomen. Door de compacte organisatie van het gebouw bleef ruimte over voor een groot licht oplopend plein die het gebouw een duidelijke entree geeft. Het ingewikkelde programma van functies is opgelost met een strenge ordening, des te hoger in het gebouw gelegen des te meer afgesloten voor het publiek. Het gebouw landt op een plint. De rechtszalen, de trouwzaal en een restaurant vormen op het entreeniveau het meest openbare deel. Daar boven zijn aan de hoger gelegen patio’s de beveiligde kantoren gemaakt. De archieven en cellen liggen onder het maaiveld.

Bron: Mecanoo Architecten

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.