Ontwerp nieuwe faculteit Bouwkunde dichterbij

Ontwerp nieuwe faculteit Bouwkunde dichterbij

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 25-02-2009

Op 13 mei is het één jaar geleden dat de faculteit Bouwkunde van TU Delft afbrandde. Het verlies van het gebouw van de architect Van den Broek vormde de aanleiding voor het lanceren van een internationale ideeënprijsvraag voor een nieuw gebouw. De prijsvraag leverde 466 inzendingen uit 50 verschillende landen op. Na de prijsuitreiking op 14 maart is het resultaat te zien in de gelijknamige tentoonstelling ‘Building for Bouwkunde’ in het NAi.

Architectuuronderwijs
De ideeënprijsvraag ‘Building for Bouwkunde’ werd vorig jaar september officieel gelanceerd tijdens de Internationale Architectuur Biënnale van Venetië.

De afgebrande faculteit vormde voor het Nederlands Architectuurinstituut de aanleiding om samen met de TU Delft in het Nederlands paviljoen de relatie tussen architectuur en architectuuronderwijs opnieuw te onderzoeken, binnen het kader van het grote Biennale thema ‘beyond building’. Hoe zou de faculteit als een archifenix uit haar as kunnen herrijzen? De opgave voor de prijsvraag was om ideeën te bedenken voor het onderwijsgebouw van de toekomst en over de plaats van de faculteit in de TU wijk Mekelpark.

Winnaar
Op 14 maart worden de winnaars van de prijsvraag en de eervolle vermeldingen door minister Plasterk van OCW bekend gemaakt. De jury van de prijsvraag bestaat uit Liesbeth van der Pol (voorzitter), de architecten Rahul Mehrotra, Yung Ho Chang, Herman Hertzberger, Kees Kaan, Herma de Wijn (secretaris), architectuurstudente Leanne Reijnen en NAi directeur Ole Bouman.

De bekendmaking wordt voorafgegaan door een debat naar aanleiding van de inzendingen van de acht genomineerden, onder leiding van documentairemaker Jord den Hollander. Na afloop opent de gelijknamige tentoonstelling.

Ideeën
De prijsvraag heeft geresulteerd in een schat aan ideeën. De overweldigende hoeveelheid plannen vroeg om analysekaders om op die manier het jureren te kunnen structureren. Dit structurerende principe vormt eveneens de basis van de tentoonstelling en bestaat uit drie
typologieën: one, some, more: één gebouw, meerdere gebouwen of een verzameling van gebouwen.

In de tentoonstelling worden de inzendingen getoond met daarin een onderscheid tussen de 8 genomineerden, de longlist van 42 en de overige 416 ingediende plannen. Ook is er de categorie ‘ideeën’: deze plannen zijn bijzonder om hun visie op bepaalde onderdelen van de (architectuur)opgave. Die plannen nemen een aparte plek in de tentoonstelling.

De tentoonstelling Building for Bouwkunde is van 15 maart tot 7 juni 2009 in het NAi te zien.

Foto: Flickr.com

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.