Ontwerp ondergrondse fietsenstalling Zwolle onthuld

Nieuws

Ontwerp ondergrondse fietsenstalling Zwolle onthuld

Door: Petra Starink | 03-10-2018

Boskalis, Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U hebben de Design+Construct aanbesteding gewonnen voor een nieuw stationsplein en ondergrondse fietsenstalling in Zwolle. Het ontwerp van Kraaijvanger omvat een fietsenstalling voor 5.475 fietsen dat vergelijkbaar is met het oppervlak van een voetbalveld. Ook wordt de openbare ruimte naar ontwerp van Maxwan op het Stationsplein en Stationsweg heringericht. Het ontwerp is 3 oktober gepresenteerd.

Ontwerp van Kraaijvanger

Kraaijvanger ontwierp de fietsenstalling als een stedelijk souterrain waarbij een ruime opzet, overzicht en overvloedig licht zorgen voor optimale functionaliteit, comfort en veiligheid. Daglicht en natuurlijke groenvlakken met beplanting reiken tot diep in het souterrain. Aanwezige lamp-armaturen gaan pas branden wanneer het buiten te donker is. Dat bespaart een aanzienlijke hoeveelheid energie. Het ontwerp is zo slim opgezet dat er geen doodlopende gangen of obstakels zijn. Ook zijn de kolommen zo gepositioneerd dat er geen donkere nissen ontstaan. 

Openbare ruimte

Het plan voor het Stationsplein is door Maxwan uitgewerkt op basis van een ontwerp van de gemeente Zwolle. Via het plein kunnen reizigers straks snel en veilig van en naar het station komen. De ruime opzet, korte routes en logische splitsing tussen voetgangers, fietsers en auto’s zorgen voor een optimale doorstroom van het verkeer. Het plein krijgt een volledig nieuwe inrichting: een spiegelvijver met daklicht, groenvakken met bomen en zitranden en sfeervolle verlichting transformeren deze entree tot de stad in een aangename plek om te verblijven. De drie ingangen naar de fietsenstalling gaan op in het ontwerp van het plein en zorgen zo voor een naadloze verbinding tussen de buitenruimte en de kelder.

Bouw van start in voorjaar 2019

Zwolle is fietsstad nummer 1 van Nederland. Het gebruik van de fiets wil Zwolle verder stimuleren. De bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling draagt hier aan bij. De nieuwe fietsenstalling verdubbelt de parkeercapaciteit voor de fiets aan de centrumzijde van het station. De bouw zal in het voorjaar van 2019 starten tot eind 2020.

Beeld: Kraaijvanger Architects en Maxwan A+U

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.