Ontwerp Rijnboutt bibliotheek Utrecht akkoord

Ontwerp Rijnboutt bibliotheek Utrecht akkoord

Actualiteiten, Nieuws
Door: Petra Starink | 02-07-2015

Rijnboutt architecten werkt aan een ontwerp voor een eigentijdse openbare bibliotheek in het voormalige postkantoor aan de Neude in Utrecht. Eigenaar van het pand is a.s.r.

Het oude hoofdpostkantoor is sinds 2011 gesloten. Het werd tussen 1919 en 1924 gebouwd naar een ontwerp van Joseph Crouwel in het hart van de stad, tussen de Neude en de Oudegracht. Het imposante gebouw met vele sculpturale versieringen en een indrukwekkende centrale hal is een rijksmonument.

Grote kwaliteiten  van het gebouw

In 2014 zette de gemeenteraad van Utrecht een streep door nieuwbouwplannen voor de Bibliotheek van Utrecht aan het Smakkelaarsveld (Bieb++). Daarop kwam het leegstaande postkantoor aan de Neude in beeld als alternatief, vanwege de beschikbare ruimte, de grote kwaliteiten van het gebouw en de centrale ligging. Rijnboutt maakte in opdracht van a.s.r. een ontwerp voor een nieuwe  bestemming.

Met het eerdere voorlopig ontwerp als uitgangspunt maakte Rijnboutt een vlekkenplan, compleet met impressies die laten zien welke ingrepen nodig zijn om in het gebouw (zo’n 12 duizend vierkante meter) een moderne bibliotheek onder te brengen. Die gaat tot de mooiste ter wereld behoren. Dat komt door de centrale hal, die volgens Vermeesch van wereldniveau is. ‘Die hal is schitterend. In ons ontwerp vormt hij de centrale publieke ontmoetingsplaats, een overdekt stadsplein met ruimte voor evenementen, horeca, leestafels, een plek waar mensen kunnen afspreken, elkaar kunnen ontmoeten.

Levendige voorkant

De huidige stille achterzijde van het postkantoor aan de Oudegracht ondergaat een metamorfose. In het ontwerp van Rijnboutt wordt het een levendige voorkant, met een transparante glazen gevel. Vermeesch: ‘Hier vind je straks winkels op de begane grond, en op de tweede verdieping een brasserie met uitzicht op het water, en een auditorium voor 200 mensen. Het gebouw krijgt dus twee belangrijke zijden, zowel aan de Neude als aan de Oudegracht.’

Architect Frederik Vermeesch vindt het fantastisch om dit topmonument terug te geven  als cultureel hart van de stad. Vermeesch: Het is voor ons de uitdaging die kwaliteiten in dit klassieke gebouw te realiseren. De workshops lieten zien dat het kan. Dat is overigens een verdienste van Crouwel; de ruimtelijkheid van zijn ontwerp maakt een tweede leven voor dit gebouw mogelijk.’

Beeld: Rijnboutt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.