Ontwerpen ateliergebouw gepresenteerd

Ontwerpen ateliergebouw gepresenteerd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 19-08-2008

Vanaf zaterdag 23 augustus presenteert Atelier Malkovich de resultaten van de prijsvraag ‘Ontwerp een vernieuwend en functioneel ateliergebouw dat voldoet aan de gewijzigde werksituatie van de hedendaagse kunstenaar’.

Aan architectenbureaus, architectuuropleidingen, kunstenaars en vormgevers werd gevraagd om voorstellen die op experimentele wijze vorm willen geven aan de volgende vraagstellingen:

 • Hoe zou de veranderde maatschappelijke positie en werkwijze van de hedendaagse kunstenaar zich kunnen vertalen in zijn directe werk/woonplek?
 • Wat is de gedroomde ultieme studio van de kunstenaar? Moet het ideale atelier van de hedendaagse kunstenaar er niet anders uitzien als het klassieke model van een grote hoge ruimte met veel licht vanuit het noorden?
 • Trefwoorden in dit verband waren flexibiliteit, mobiliteit, tijdelijkheid, kleinschaligheid, bruikbaarheid, ecologie, experiment.
 • Ontwerpen uitgevoerd
  De prijsvraag leverde een groot aantal inzendingen op waarvan acht ontwerpen door een vakjury werden uitgekozen om daadwerkelijk voor de manifestatie te worden gebouwd. Zij zijn nu te zien in een excentrieke maatvoering in een schaal van 1 op 2; nog steeds een gebouw maar eveneens een maquette, half symbool en half functioneel kunstobject.

  De winnaars
  Archive, Lada Hrsak en Danielle Huls
  BinnenBuiten, GilletHeesenNouwens architecten Thomas Gillet en Kobbe Nouwens
  Duck and cover, Roger van Bergen
  Fabrieksgeheim, Paul Peters
  Havoc Milk, FLATarchitects Tim Piët en Jos Blom
  Kunst in het park, Jules Ruyters
  Metamorph, Ruud van der Zanden en Gert-Martijn Zwartsenburg
  ParkPark, Cecilia Hendrikx en Anika Ohlerich

  Toekomstige gebruikers
  De jury koos ook enkele kunstenaars van Nieuw en Meer als “toekomstige” gebruikers voor de uitvoering van kunstinstallaties in de modellen: Sabine König, Tammo Schuringa, Johan Vonk, Lydia Schouten en Vera Broos.

  Plaats van handeling voor Atelier Malkovich is het voorterrein van Kunstenaarscomplex Nieuw en Meer; een weiland met een oppervlak van ca. 7000 vierkante meter. Tegelijkertijd zullen hier in verband met het lustrum 20 jaar Nieuw en Meer, tijdens Atelier Malkovich, tal van andere activiteiten plaatsvinden: kortstondige kunstpresentaties, lezingen en feesten.

  De jury
  De juryleden waren: Hans Aarsman, fotograaf; Luc Deleu, architect; Tom Frantzen, architect; Jorinde Seijdel hoofdredacteur OPEN; Barbara Visser, kunstenaar en Dirk van Weelden, schrijver.
     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

  Schrijf een reactie

  Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.