Ontwerpen Strafhof gepresenteerd

Ontwerpen Strafhof gepresenteerd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-11-2008

In het stadhuis van Den Haag zijn de ontwerpen gepresenteerd voor het nieuw te bouwen Internatio naal Strafhof. Eerder werden de genomineerde bureaus bekendgemaakt.

Begin 2007 schreven 171 architectenbureaus zich in door een overzicht van hun werk op te sturen. Een deskundige, internationale jury onder leiding van de Nederlandse Rijksbouwmeester Liesbeth van der Pol en een technisch adviesteam selecteerden hieruit twintig serieuze kandidaten. Uiteindelijk bleven er nog negentien bureaus over die ontwerpen maakten.

Derde plaats
Op de derde plaats eindigde het ontwerp van de Nederlander Wiel Arets. Dat wordt gedomineerd door grote edelsteen-achtige vormen. „Ik wilde een uniek gebouw maken dat als je het eenmaal hebt gezien, je het nooit meer vergeet,’’ aldus de architect zelf.

Tweede plaats
Op de tweede plaats komt het ontwerp van Schmidt Hammer Lassen/Bosch & Fjord uit Arhus, Denemarken. Dat lijkt in eerste instantie een wat alledaagser idee: een rijtje rechthoekige gebouwen. Maar juist de details maken het bijzonder. Zo is de entree verdiept gedacht en loopt er ook een verdiepte passage om de gebouwen heen. Die zijn allemaal wit, op een houten blok na. Het idee achter dit ontwerp is dat het gebouw ‘vertrouwen’ moet uitstralen, aldus de architect.

Eerste plaats
Het winnende ontwerp komt van Christoph Ingenhoven van het gelijknamige bureau uit Düsseldorf in Duitsland. Dit kenmerkt zich door een grote transparantie. De duinen lopen bijna door in het gebouw, met veel groen. De jury omschreef het als een ‘humaan gebouw’. Ook kent het een innovatief verwarmings- en koelingssysteem.

Het ICC gaat de komende weken praten met de drie bureaus, beginnend met de winnaar, maar onder gelijke condities. Uiteindelijk wordt volgend jaar dan een keuze gemaakt voor een architect. In 2010 wordt het definitieve ontwerp gepresenteerd. Een jaar later kan worden begonnen met de bebouwing van het ruim 72.000 vierkante meter grote perceel. De oplevering is in 2014.

Bron: AD
Illustraties: Den Haag Blog.nl

Zie ook:
Jury kiest ontwerp Internationaal Strafhof

Eerste plaatsEerste plaats

Tweede plaatsTweede plaats

Derde plaatsDerde plaats

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.