Ontwerpen zonder beperkingen budget

Ontwerpen zonder beperkingen budget

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-10-2007

Een futuristisch huis van beton, staal en glas. Zo luidde de opdracht aan architect Ger Kengen van Factor Architecten uit Duiven. Verder uitgangspunt: een rond huis, omdat je dat niet zo vaak ziet en er binnen plezierige ruimtes ontstaan. ,,Daarna kwamen we op de kegelvorm, omdat helemaal rond te massief zou zijn. Nu is het veel speelser”, zegt Anton Schouten. Tot slot moest de architect optimaal gebruik maken van het hoogteverschil in het terrein in Beekbergen.

Het moest een huis worden waarbij de architect nu eens niet werd gehinderd door de beperkingen van het budget. Anton Schouten (66) spreekt uit ervaring. Jarenlang was hij eigenaar van een ingenieursbureau dat ook architecten in dienst had. Telkens liepen die tegen de grenzen van een budget aan.

Elke dag genieten
,,Vaak krijgen architecten om economische redenen niet de vrijheid om hun creativiteit te laten gaan. Maar het mooie is dat je het geld dat je erin stopt dubbel en dwars terugverdient doordat je de omgeving verrijkt met een bijzonder huis, waar je bovendien zelf elke dag van geniet”, zegt Schouten.

De kegelvorm heeft ook nog een bouwkundig voordeel, want een van de langgekoesterde wensen was een zwembad. Niet in de kelder of de tuin, zoals gebruikelijk, maar op de bovenste verdieping. ,,Een molen heeft niet voor niets een ronde vorm. Dat is omdat het draaiwerk enorme krachten uitoefent. Als je wilt dat iets niet omvalt, zet je er schuine poten onder”, zegt Schouten.

Stalen balken en een betonnen vloer dragen het zwembad, waarvan het water alleen al 40 ton weegt. De ramen in het dak en de zijmuren bieden de zwemmer uitzicht op de lucht en het bos en ’s avonds op de sterren. Schouten: ,,We hebben expres een wit bad, maar toch schijnt er ’s avonds blauw licht naar buiten. Ook buiten is dat een heel mooi gezicht.”

Niveauverschillen
Het hoogteverschil levert niet alleen een fraaie tuin op, maar zorgt er ook voor dat drie van de vijf verdiepingen van het huis een uitloop in de tuin hebben. Dat geldt al voor de garage op de onderste verdieping, die een inrit op het westen heeft. Een verdieping hoger heeft de keuken een terras aan de oostzijde, waar het in de ochtendzon goed ontbijten is. Nog een verdieping hoger ligt de woonkamer, met terras op het zuiden.

Maar ook in de woning zijn er hoogteverschillen, want in een split level tussen woonkamer en keuken ligt de eetkamer. Het ruimtelijke effect van de niveauverschillen wordt nog eens versterkt door de hoogte van een deel van de woonkamer, dat tot in de nok van het huis open is gehouden.

De villa heeft een nominatie voor de Betonprijs 2007. Constructeur is ABT, ir. Rob Nijsse, Velp; Aannemer: Verkerk, Didam.

Bron: Stentor / Foto: Factor Architecten

     

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.