Ontwerpprijs voor fietsenstalling

Ontwerpprijs voor fietsenstalling

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-05-2009

AAAarchitecten en productontwerpbureau Uq Design uit Den Haag hebben met hun gezamenlijke ontwerp voor een gecombineerde fietsenstalling en zitbank (‘Bikes & Chill’) de eerste prijs behaald in de ontwerpwedstrijd ‘constructief en creatief met composieten’ van Poly Products. Er waren in totaal 45 inzendingen.

Multifunctionele waarde van het product
Van de 45 inzendingen zijn uiteindelijk 6 ontwerpen genomineerd. Het betroffen allen architectenbureaus. De winnaars hielden zich niet alleen aan de belangrijkste ontwerpvoorwaarde: het toepassen van een vezel versterkte composiet. De jury prees de ontwerpers van Bikes & Chill ook vanwege de multifunctionele waarde van het product. Het kunststof omhulsel herbergt een halfverdiepte fietsenstalling, terwijl de buitenzijde is vormgegeven als een bank. Hier kunnen mensen uitrusten, een boekje lezen of gewoon genieten van de zon. Het ontwerp is daarnaast een aansprekend element in de openbare ruimte.

Materiaalmogelijkheden
De jury oordeelde verder dat de Haagse ontwerpers de materiaalmogelijkheden ten volste hebben benut. Dat geldt niet alleen voor de vorm, maar ook voor de uitbreidingsmogelijkheden. De fietsbank bestaat uit losse onderdelen die onderling geschakeld kunnen worden in een bochtig patroon. Zo ontstaat een vrolijk beeld terwijl de fietsen aan het oog zijn onttrokken. Bikes & Chill is als voorbeeld geprojecteerd op het plein voor station Den Haag Centaal, maar kan evengoed worden toegepast bij scholen, het strand en op recreatieterreinen. Aan de prijs is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden om het product verder te ontwikkelen.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.