Ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal

Nieuws

Ontwerpprijsvraag Panorama Lokaal

Door: Petra Starink | 10-07-2019

Panorama Lokaal is een ontwerpprijsvraag om woonwijken aan de stadsranden een positieve impuls te geven. Het College van Rijksadviseurs roept gemeenten en woningcorporaties op om mee te doen en woonwijken uit de jaren 60, 70 en 80 klaar te maken voor de toekomst.

Woonwijken aan de rand van de stad en buitengebied

Het College van Rijksadviseurs zoekt woonwijken aan de rand van stad en buitengebied. Herkenbare woonwijken, waar mensen zich thuis voelen, maar die ook toe zijn aan een flinke opknapbeurt. We willen energiezuinige, betaalbare woningen en klimaatbestendige wijken; niet alleen eengezinswoningen, maar ook woningen die geschikt zijn voor het groeiend aantal ouderen en kleine huishoudens. En we willen dat het aangrenzende landschap onderdeel wordt van de wijk en dat de biodiversiteit wordt vergroot. “Door meerdere maatschappelijke en ruimtelijke opgaven in samenhang te bekijken, ontstaan er kansen voor nieuwe oplossingen. En door opgaven slim te combineren is er winst te behalen, zowel voor de wijk als voor de bewoners”, aldus Floris Alkemade.

Ambitie en energie

Panorama Lokaal roept lokale partijen op die de ambitie en de energie hebben om met wijken aan de slag te gaan om een lokale coalitie te vormen en een locatie aan te melden. Zo’n coalitie bestaat minimaal uit een gemeente, een woningcorporatie en een derde partij. Ook grondeigenaren uit het buitengebied, energiebedrijven, zorginstellingen en andere betrokkenen kunnen zich bij de coalitie aansluiten. Bewoners worden actief bij het proces betrokken. De locaties die voor de prijsvraag worden geselecteerd, formuleren vervolgens samen met experts een uitdagende en op innovatie gerichte opdracht. Creatieve en multidisciplinaire ontwerpteams gaan hier in de tweede fase mee aan de slag. De tweede fase gaat begin 2020 van start.

Tilburg en Haarlem Schalkwijk eerste locaties

Tilburg Noord en Haarlem Schalkwijk zijn de eerste twee locaties die meedoen met Panorama Lokaal. Naast deze twee locaties is er nog plek voor 5 andere locaties.

Meer informatie

Op www.panoramalokaal.nl staat de actuele informatie over de prijsvraag. Hier is ook het regelement over de procedure en voorwaarden voor deelname te vinden.

Initiatief ontwerpprijsvraag

Deze ontwerpprijsvraag is een initiatief van het College van Rijksadviseurs, in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, Aedes, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Staatsbosbeheer. De prijsvraag wordt uitgeschreven conform het Kompas Light Prijsvragen dat is ontwikkeld door Architectuur Lokaal.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.