Ontwerpprijsvragen CRa: brede maatschappelijke impact, sterke waardering

Actualiteiten, Nieuws

Ontwerpprijsvragen CRa: brede maatschappelijke impact, sterke waardering

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-02-2022

Op verzoek van het College van Rijksadviseurs heeft Drift – Dutch Research Institute for Transitions – de ontwerpprijsvragen van het vorige CRa (2016-2020) geëvalueerd. Hieruit blijkt onder meer dat de prijsvragen sterk worden gewaardeerd en dat veel van hen atypisch zijn. Als verbeterpunten geeft de onderzoeksgroep aan dat er meer aandacht mag zijn voor co-creatie in plaats van concurrentie.

De brede ontwerpprijsvragen van het CRa koppelen ontwerpkracht aan urgente maatschappelijke en ruimtelijke vraagstukken. Bijvoorbeeld het terugbrengen van zorg in de wijk, een nieuw toekomstperspectief voor het boerenland of de integrale aanpak van stadsranden.

Om de kwaliteit vast te stellen, liet het CRa onderzoek doen door Drift. Dit onderzoeksinstituut heeft voor de analyse gebruik gemaakt van de prijsvragen Who Cares, Brood & Spelen en Panorama Lokaal. Daarbij is gebruik gemaakt van documenten, interviews en groepsgesprekken. Uit hun kwalitatieve analyse blijkt het volgende:

  • De prijsvragen worden sterk gewaardeerd : ze zetten urgente vraagstukken lokaal en nationaal op de agenda en identificeren knelpunten en mogelijke oplossingen. Ze stimuleren ook een bredere ontwikkeling binnen het ontwerpvakgebied.
  • Het zijn atypische ontwerpprijsvragen : naast prijsvraag zijn ze deels ook ontwerpend onderzoek, campagne, ontwerpatelier en leernetwerk.
  • Succesfactoren zijn: inspelen op lokale dynamiek, betrekken van overheden, vormen van multidisciplinaire teams en het leren in de realisatiefase van ontwerpen.
  • Verbeterpunten zijn: meer ruimte voor onderzoek en analyse, gelijkwaardig betrekken van niet-ontwerpers (binnen ontwerpteams). Daarnaast: minder concurrentie en meer co-creatie, en meer commitment van mede-initiatiefnemers van de prijsvragen.

Aanbevelingen

Drift raadt het CRa aan om, met bovenstaande verbeterpunten, zeker door te gaan met de ontwerpprijsvragen. En deze ook vaker in te zetten voor systemische verandering op beleidsniveau.

Lees het volledige rapport van Drift hier.

Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot

Stedenbouwkundigen, landschapsarchitecten en architecten hebben tot 14 februari 10 uur om zich aan te melden voor deelname aan de openbare ontwerpprijsvraag: Een nieuwe bouwcultuur – Ontwerpprijsvraag biobased en natuurinclusief bouwen in Oirschot. De prijsvraag in Oirschot is de eerste prijsvraag binnen het programma ‘Een nieuwe bouwcultuur’, waarmee het College van Rijksadviseurs biobased en natuurinclusief bouwen wil stimuleren.

Lees hier hoe je je in teamverband kunt aanmelden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.