Ontwerpupdate onderzoeksgebouw VU Amsterdam

Nieuws

Ontwerpupdate onderzoeksgebouw VU Amsterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-04-2019

In 2022 staat de opening van het nieuwe onderzoeksgebouw van de VU gepland. In het derde kwartaal van 2019 begint de bouw. Sinds de ontwerpaanbesteding is cepezed druk aan het tekenen geweest. Tijdens het proces hebben er diverse programmawijzigingen plaatsgevonden. Het onderzoeksprogramma is vergroot en de onderwijsfunctie verkleind. Het totaal vloeroppervlak is nu ruim 27.000m2.

Gebouw met moderne faciliteiten

Het gebouw is voorzien op de plek van de voormalige Schoolwerktuinen aan de Boelelaan, naast het O|2 Labgebouw. Er komen ongeveer 400 mensen te werken. Het gaat diverse soorten generieke laboratoria bevatten, maar ook zeer specifieke onderzoeksfaciliteiten zoals hoogwaardige trillingvrije laserlaboratoria en ruimte voor elektromicroscopie. Deze zijn bijvoorbeeld geschikt voor onderzoek naar de interactie tussen licht en materie. Aanvullend gaat het gebouw onderdak bieden aan kantoren, onderwijsvoorzieningen, practicumruimten en campusfaciliteiten zoals horeca en ontmoetings- en vergaderaccommodaties.  

Gebouw wordt flexibel en toekomstbestendig

Het gebouw wordt flexibel en toekomstbestendig, zodat het de komende decennia geschikt blijft voor verschillende typen gebruikers en activiteiten. Op het gebied van duurzaamheid is de doelstelling een BREEAM Excellent certificering. Het wordt onder meer voorzien van een warmte-koude opslag (WKO) in de bodem, zonnepanelen op het dak, energiearme liften, ledverlichting en waterbesparend sanitair.  

Eindfase technisch ontwerp

Inmiddels hebben zowel de Zuidas als de Amsterdamse welstand het definitieve ontwerp goedgekeurd, een belangrijke mijlpaal. Het project bevindt zich nu in de eindfase van het technisch ontwerp en naar verwachting is het bestek eind mei gereed. De opening van het nieuwe onderzoeksgebouw staat gepland voor 2022. 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.