Onzichtbare kozijnen in villa Hindeloopen

Nieuws

Onzichtbare kozijnen in villa Hindeloopen

Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-05-2017

Verbind de woning met de oude stal en hooiberg en creëer meer leefruimte en meer connectie met de omgeving. Met deze opdracht voor villa Kop-hals-romp in Hindeloopen ging architect Diana Lautenbag in 2011 aan de slag. Dit leverde niet alleen een fraai woonhuis op, maar ook de eerste toepassing in Europa van onzichtbare VEKA-kozijnen.

Architect Diana Lautenbag ontwerpt graag minimalistisch. “De opdrachtgever zat wat dat betreft met mij op één lijn. Het nieuwe tussendeel dat de bestaande woning en de houten schuur met elkaar verbindt, heb ik zo eenvoudig mogelijk gehouden. De drie onderdelen verschillen sterk van elkaar, daarom was het belangrijk om de rust erin te houden.”

Het bouwproces was bijzonder. “De opdrachtgever was aannemer en projectleider tegelijk. Hij huurde vakmensen in en bepaalde de planning. Hij liet niets aan het toeval over en ging voor perfectie. Tijdens het bouwproces was ik vliegende kiep. Als er vragen waren over details, dan overlegden we samen. Het hele gebouw had ik in 3D in de computer, zodat we de verschillende mogelijkheden voor een detail konden bekijken. Het intensieve overleg leverde resultaat op: er zijn nul bouwfouten gemaakt!”

Onzichtbaar kozijn

Over de kozijnen is uitgebreid overlegd. “In de houten gevelbekleding zijn grote glaspartijen opgenomen. De ramen aan de langsgevel van de boerderij fungeren bijvoorbeeld als een bewegend schilderij, doordat je daar uitzicht hebt op grazende koeien.” Waar ging het overleg over?

“In een minimalistisch ontwerp wil je zo weinig mogelijk zien van een bouwkundig detail. We wilden de kozijnen achter de houten gevelbekleding wegwerken. Kozijnen met verborgen vleugel heb je wel in aluminium maar die zijn vrij prijzig. Ik was bezig een eigen profiel te ontwerpen, toen kozijnleverancier Vinke Kozijnen uit Heerhugowaard me attendeerde op ARTLINE 82, het nieuwe kunststof kozijnprofiel van VEKA. Dit profiel is toen versneld beschikbaar gekomen. Ik stond gelijk positief tegenover kunststof omdat het goed isoleert. Ook de opdrachtgever had er vertrouwen in, waarbij tevens meespeelde dat de kozijnleverancier een goede bekende van hem is.”

Kleur op maat

De kunststof kozijnen op basis van ARTLINE 82 zijn gecombineerd met draaikiepramen en -deuren en HR++ glas. “Het profiel kan in behoorlijke grote afmetingen gemaakt worden; dat is ook een voordeel. Een houten kozijn achter de gevel had ook gekund, maar dan zal je altijd last krijgen van vocht. Met kunststof heb je dat probleem niet: de kwaliteit blijft gelijk.” Zowel de kozijnen als de onderdorpels zijn uitgevoerd in de grijstint die ook gebruikt is voor de zonwering en waterslag. “De kozijnen zijn hiervoor uitgevoerd met een speciale folie.”

Maatwerk in architectuur

Lautenbag Architectuur in Hindeloopen is gespecialiseerd in maatwerkarchitectuur. “Ik werk samen met mijn man, die in projecten toezicht houdt op de bouw. Tekenaars huur ik op projectbasis in. Een klein bureau is het makkelijkst en werkt het efficiëntst.” Diana werkt nu onder meer aan een herbestemmingsproject. “Een kantoorpand in Leeuwarden wordt omgebouwd tot appartementencomplex, waarbij ook nieuwbouwappartementen worden gerealiseerd. Heel wat anders dan een villa.” De villa in Hindeloopen heeft in binnen- en buitenland publiciteit gekregen. “Uit de reacties van andere klanten en mensen met belangstelling voor architectuur blijkt dat zij het een bijzonder project vinden. De buitenlandse interesse komt, denk ik, doordat het gaat om een echt Nederlands-Fries huis in een herkenbare Nederlandse omgeving. Voor mij bureau is de villa een perfect visitekaartje!”

Fotografie: Marc de fotograaf-Folkert Bleeker en Marc Henri Quere

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.