Oosterse elementen aan markant gebouw

Oosterse elementen aan markant gebouw

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-01-2009

De komende maanden zal aan de Grote Koppel een van meest markante gebouwen van Amersfoort verrijzen. Het pand, waarin een restaurant en woningen zouden moeten komen, bevat duidelijk oosterse elementen.

Dat zegt projectleider Jeroen Roest van ontwikkelaar Schipper-Bosch. “Bij ons wordt wel schertsend gesproken van de ‘wedding cake’, oftewel de bruidstaart. “Maar je kunt ook denken aan een kasteel uit 1001 nacht.”

Unieke prefab
Het jaartal 2009 prijkt zelfverzekerd boven de ingang van de nieuwbouw op de hoek van de Grote Koppel, direct aan het spoor. Eind maart moet het gebouw staan.

De buitenkant van het gebouw, dat werd ontworpen door het Londense bureau FAT en de werktitel ‘Baraban’ kreeg, bestaat uit 52 unieke betonnen prefab-elementen, die inmiddels stuk voor stuk in wit en donkergrijs zijn gegoten in een fabriek in Groningen.

Begin januari wordt de fundering gelegd op het nu nog braakliggende terreintje naast het historische pakhuis d’Eersteling. Als begin maart de tientallen prefab-elementen worden aangevoerd, duurt het niet langer dan een maand, voordat het gebouw daadwerkelijk overeind staat.

Oosters interieur
De begane grond en de eerste verdieping van het gebouw aan de Grote Koppel moet een restaurant worden. “Liefst een oosters restaurant. En we willen graag dat de ondernemer het bijzondere ontwerp doorzet in zijn interieur. Niet het eerste het beste Chinese restaurant, we zoeken iemand die zich ook in het management van zijn zaak door ons wil laten adviseren,” aldus de ontwikkelaar.

Voor de bovenverdieping geldt eigenlijk hetzelfde. Er komt een kantoor met een vloeroppervlak van 300 vierkante meter. “Maar we willen liever geen naar binnen gekeerd, grijs en onzichtbaar kantoor. Eigenlijk moet er een bijzondere, creatieve ondernemer in die met dit gebouw zijn visitekaartje wil afgeven.”

Bron: AD.nl

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.