Oostvaarderskliniek BNA Gebouw van het Jaar ’09

Oostvaarderskliniek BNA Gebouw van het Jaar ’09

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 24-04-2009

Het Forensisch Psychiatrisch Centrum de Oostvaarderskliniek in Almere van Martien Jansen (Studio M10, Eindhoven) is uitgeroepen tot BNA Gebouw van het Jaar 2009. De jury was ‘erg onder de indruk van de interpretatie van de opgave en van de uitmuntende manier waarop een complexe opzet is gebaseerd op het principe van de herhaling.’ Bekijk hieronder een reportage over de kliniek.

De jury onder leiding van Jo Coenen selecteerde het uit achtentwintig projecten die eerder in regionale voorronden zijn genomineerd.

Sacraal ontwerp
Uit het juryrapport: ‘Een gevangenis is een gesloten bastion, althans zo staat zij op het netvlies gebrand. De tbs-kliniek in Almere logenstraft dit verwachtingspatroon. Het is een opmerkelijk tralieloos en transparant gebouwencomplex, vlakbij een woonwijk, waarin geraffineerd is gespeeld met openheid en geslotenheid. Doordat de architect ook ervaring heeft als meubelontwerper, heeft hij de rust en toewijding om tot in perfectie te zoeken naar de juiste oplossing, materiaalkeuze en detaillering.

Lees verder onder de afbeelding

Glazen voorgevel van de OostvaarderskliniekGlazen voorgevel van de Oostvaarderskliniek

Hij heeft ook de inventiviteit om de mazen van het voorschriftenweb op te zoeken. In combinatie met een welwillende opdrachtgever heeft dit geleid tot een revolutionair en adembenemend sacraal ontwerp van hoge kwaliteit.’

Plaquette
Martien Jansen ontving uit handen van Nebahat Albayrak, als staatssecretaris van Justitie betrokken bij de tbs-kliniek, de speciale BNA Gebouw van het Jaar plaquette: een aluminium gevelbord ontworpen door Bruno Ninaber van Eyben met typografie van Reynoud Homan.

De Bond van Nederlandse Architecten organiseert sinds 2006 de prijs BNA Gebouw van het Jaar, om de aandacht te vestigen op de kwaliteit van nieuw gebouwd werk van BNA-architecten en een overzicht te bieden van de nieuwste architectuur van Nederland. Een overzicht van alle ingezonden projecten is te zien op www.bnagebouwvanhetjaar.nl.

Architectuur.nl plaatste al eerder:
TBS kliniek, Almere

Bekijk een reportage over de Oostvaarderskliniek

Naar boven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.