Op maat wonen in de Smaaktuin

Nieuws

Op maat wonen in de Smaaktuin

Door: Petra Starink | 20-06-2016

De bewoners van de Smaaktuin in de Utrechtse woonwijk De Veemarkt bepaalden zelf hoe hun woning eruit kwam te zien. Al in een vroeg ontwikkelproces werden workshops georganiseerd voor en met bewoners, waar wensen over de ideale woonbuurt kenbaar werden gemaakt. Vijf architecten bedachten een bijzondere woning waaruit de bewoners tijdens de workshops 3 definitieve ontwerpen koos. Zo kon er een woning op maat worden gemaakt.

Afgestemde materialen

De 3 woningen waaruit gekozen kon worden is de kaswoning van Marc Koehler, het stoere pakhuis van Groosman en het moderne woonhuis van De Zwarte Hond.  Binnen deze drie hoofdontwerpen konden de bewoners kiezen uit verschillende gevelafwerkingen, raamindelingen, uitbouwen, opbouwen, indelingen en verschillende typen buitenruimen.

De kavel en vele ontwerpkeuzes zijn in 3D via een website inzichtelijk gemaakt, waarbij ook de verkoopprijs werd getoond. Dit concept leverde 37 unieke woningen op. Eenheid in het plan is gecreëerd door op elkaar afgestemde materialen en door veranda’s en schuurtjes in dezelfde stijl te houden.

Ieder huis heeft een private buitenruimte in de vorm van een veranda of tuin, die grenst aan de gezamenlijke binnentuin. Het groene en kindvriendelijke binnengebied biedt een veilige en beschutte plek. De tuin is aangelegd en de taak van de bewoners is om deze te onderhouden. Naast spelen en tuinieren, wordt in de binnentuin ook geparkeerd binnen door hagen omzoomde parkeerplaatsen.

Op maat gemaakt

Het zogenaamde Lekker eigen huis concept van Era Contour levert een op maat gemaakte woning in De Smaaktuin op, zonder keuzestress, zonder veel geregel en zonder de financiële onzekerheid.  Doordat de woningen collectief zijn ontwikkeld, is tevens een duurzaam woon- en leefklimaat gecreëerd op buurtniveau.

Fotografie: ScagliolaBrakkee, Rotterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.