Ontwerp collectiegebouw Boijmans voor MVRDV

Ontwerp collectiegebouw Boijmans voor MVRDV

Nieuws
Door: Petra Starink | 05-02-2014

De opdracht voor het nieuwe collectiegebouw van museum Boijmans Van Beuningen gaat naar architectenbureau MVRDV. Dit heeft de rechtbank 4 februari bepaald in een kort geding dat MVRDV had aangespannen tegen de gemeente Rotterdam.
MVRDV was een van de vijf architectenbureaus die in de aanbestedingsrace waren om het nieuwe collectiegebouw voor het Rotterdamse museum te mogen ontwerpen en kwam als winnaar uit de bus. De gemeente Rotterdam had als opdrachtgever de wedstrijd uitgeschreven, en besloot MVRDV alsnog uit te sluiten van deelname wegens voorkennis omdat Sjarel Ex, de directeur van Boijmans Van Beuningen, met het architectenbureau had gesproken. Ex heeft later verklaard dat het gesprek, dat op zijn initiatief werd gevoerd, een fout was.

MVRDV stapte naar de rechter. Die bepaalde dat het voorgesprek MVRDV niet op een voorsprong heeft gezet ten opzichte van de andere vier architecten in de aanbestedingsprocedure, en besliste dat de gemeente de opdracht toch aan MVRDV moet gunnen. De gemeente gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter. MVRDV gaat in overleg met belanghebbenden aan het werk om van zijn schetsontwerp en voorlopig ontwerp te maken.  Architectencombinatie MAD/NIO/Okra, die als tweede eindigde in de aanbesteding, en de opdracht zou hebben gekregen als MVDRV het kort geding had verloren, kan nog wel hoger beroep aantekenen.

Collectiegebouw

Museum Boijmans Van Beuningen, de gemeente Rotterdam en Stichting De Verre Bergen kijken uit naar de realisatie van het Collectiegebouw dat naar verwachting in 2017 wordt opgeleverd. Het Collectiegebouw biedt een kijkje achter de schermen en neemt bezoekers mee in de wereld van het werken met kunst.

Lees het artikel: Vijf architectenbureaus voor collectiegebouw
Bron en beeld: Gemeente Rotterdam

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.