OPEN CALL: Ontwerp voor nieuwe vaste (tentoonstellings)opstelling Arcam

Actualiteiten, Nieuws

OPEN CALL: Ontwerp voor nieuwe vaste (tentoonstellings)opstelling Arcam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 27-05-2023

Arcam roept architecten, interieurarchitecten, kunstenaars en tentoonstellingsbouwers op om een ontwerpvisie in te sturen voor een universeler toegankelijke vaste tentoonstellingsopstelling voor de galerie van Arcam. Het tentoonstellingsontwerp is een testcase binnen het jaarprogramma ‘Architectuur voor Iedereen’ waarin Arcam aandacht besteedt aan universeel ontwerp. De uiterste inzenddatum is 19 juni 2023.

Wat begon als een zoektocht naar een groter bewustzijn voor het ontwerpen voor mensen met een fysieke en/of neurologische beperking, groeide de afgelopen maanden uit tot een veel breder perspectief op toegankelijkheid als ontwerpopgave. Op basis hiervan formuleerde Arcam ‘Architectuur voor iedereen’ met aandacht voor universeel ontwerp binnen de architectuurwereld.

Hand in eigen boezem

Met het analyseren van de eigen toegankelijkheid, trokken die de Architects in Residence Séverine Kas en Ed. Bijman, het Makersteam en andere deskundigen de conclusie trokken dat het Arcam-gebouw nog niet zo universeel toegankelijk is. Zo zijn fysiek verbeteringen aan het gebouw mogelijk voor onder andere rolstoeltoegankelijkheid (te krappe ruimtes), mensen die slechtziend zijn (er is te veel licht) en mensen met een gehoorbeperking (de akoestiek moet beter). Ook in het taalgebruik (te veel jargon) zagen onze (ervarings)deskundigen veel ruimte voor verbetering.

Veel lof was er wel voor de manier waarop we het architectuurdebat ontsluiten voor brede groepen en onze blinde vlekken proberen te belichten door heel veel andere perspectieven en ervaringen bij onze programma’s te betrekken. Die kracht, die in de programmering dus sterk aanwezig is, moet meer zichtbaar worden in het Arcam-gebouw zelf.

Open call

Om die reden roept Armcam architecten, interieurarchitecten, kunstenaars en tentoonstellingsbouwers op om een ontwerpvisie in te sturen voor een universeler toegankelijke vaste tentoonstellingsopstelling voor de galerie van Arcam. De eerste ronde bestaat uit een korte tekst met een visie op de opgave (circa 400 woorden) die voor 8.00 uur op 19 juni moet zijn gestuurd naar [email protected]. Op 27 juni worden drie genomineerden bekend gemaakt die op 14 juli hun plannen mogen presenteren. Op 19 juli zal om 16.00 uur de winnaar bekend worden gemaakt.

De winnaar zal het ontwerp, al dan niet samen met een bouwer, uitvoeren. Als geselecteerde ontwerper is er de mogelijkheid om je te verbinden aan Arcam als Architect in Residence voor de periode juli-december 2023.

Meer info en het indienen van de visie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.