Energiehuis Dordrecht open

Energiehuis Dordrecht open

Nieuws
Door: Jacqueline Knudsen | 17-06-2013

Op zaterdag 22 en zondag 23 juni van 11.00-17.00 uur is er een open huis in het Energiehuis in Dordrecht. Na twee jaar verbouwen is de voormalige gemeentelijke energiecentrale naar ontwerp van TenBrasWestinga architecten (voorheen Jonkman Klinkhamer) getransformeerd tot cultureel centrum. Na de officiële opening op 20 juni houdt het centrum in het weekend twee open dagen met onder andere rondleidingen door het gebouw. Klik hier voor het volledige programma. Enkele highlights: Ieder half uur rondleiding door het Energiehuis, Jeugdplein met activiteiten voor het hele gezin op gebied van dans, muziek, kunst & design en theater, doorlopend concerten van klassiek tot jazz, Sing-in voor 2 – 4 jaar, meet your dance instructor, Villa Volta, 5 minuten durende show waarin je de magische wereld van Machine 3 ontdekt.

Stadswerven

Het gebied Stadswerven ligt tegen de oude binnenstad van Dordrecht aan. Stadswerven wordt ontwikkeld tot een levendige stadswijk, met naast circa 1400 woningen ook ruimte voor werk, winkels, horeca, culturele en andere vrijetijdsvoorzieningen. Op de rand van het gebied Stadswerven, langs de Noordendijk, zijn de molen en het Energiehuis overblijfselen uit de industriële periode van het begin van de 20e eeuw. In 1905 is het eerste gedeelte van het Energiehuis als gemeentelijke elektriciteitscentrale in gebruik genomen. In 1918 en 1928 volgen uitbreidingen tot het complex bestaat uit in totaal drie ketelhallen en drie machinekamers.

Langsdoorsnede

Architectenbureau TenBrasWestinga transformeerde het Energiehuis tot een ‘huis voor de podiumkunsten’. De energiemachines en -ketels zijn verwijderd en de zes voormalige energiehallen zijn getransformeerd in concert-, theater- en popzalen. De nieuwe zalen zijn direct onder de dakspanten geplaatst zodat het publiek het industriële verleden goed ervaart. Ook is er ruimte voor een Grand Café en ruimten voor vergadering en evenementen. De bestaande industriële uitstraling van het gebouw is zoveel mogelijk gehandhaafd. Het interieur van het café is ontworpen door Angelika Kok van Barzileye Concept & Design.
De belangrijkste architectonische ingreep is de ’snede’, een met glasdaken afgedekte verkeersstraat over de volle lengte van het honderd meter lange complex. De snede bepaalt de oriëntering in het gebouw, brengt daglicht in het hart en is ingericht met cascadetrappen die het publiek naar de theater- en popzalen voert. In het midden van deze straat bevindt zich de infobalie annex centrale kassa. Aan de buitenzijde laat de snede zich zien aan twee zijden van het complex. Naast deze nieuwe markante entrees worden de huidige gevels in oude staat terug gebracht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.