Open Monumentendag 2009: Op de kaart

Open Monumentendag 2009: Op de kaart

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 09-09-2009

De Open Monumentendag 2009 op 12 en 13 september heeft dit jaar als thema ‘Op de kaart’, om aandacht geven aan monu-menten die op een of andere manier ooit op de kaart zijn gezet. Het zijn vaak markante gebouwen die een (stedenbouw-kundige) ankerfunctie hebben of op een bijzondere of bepalende plek gelegen zijn.

Deze gebouwen worden vaak als iconen van een stad of dorp beschouwd.

Beschreven
Van oudsher worden deze gebouwen al aangegeven op landkaarten of plattegronden; stadsgezichten, topografische kaarten, uitbreidingsplannen, gravures en ontwerptekeningen. Ze worden beschreven in reisgidsen en zijn ook op een ansichtkaart verkrijgbaar. Meestal zijn dit dezelfde gebouwen die ook de verbeelding van kunstenaars prikkelden en inspiratie gaven voor tekeningen, schilderijen en gedichten.

Het thema zal gaan over structuren in stad en dorp, over de samenhang tussen het monument en zijn omgeving, over de plek van een monument en de groei van een stad of dorp.

Actueel
Het thema Op de kaart heeft een link met de actualiteit. Duidelijk gemaakt kan worden waarom gebieden beschermd dorps- of stadsgezicht zijn en waarom bepaalde monumenten gemeentelijke of rijksbescherming genieten. Ook het belang van Cultuurhistorische Waardenkaarten en Cultuurhistorische Effectrapportages (CHERS) kan onder de aandacht gebracht worden en gekoppeld worden aan monumenten die daar onderdeel van zijn.

Tot slot hebben de plaatselijke comités met dit thema de mogelijkheid zelf aan te geven welke gebouwen op de kaart gezet zouden moeten worden, in hun ogen behouden zouden moeten blijven.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.