Open Monumentendag: ArchitectuurNL tipt

Nieuws

Open Monumentendag: ArchitectuurNL tipt

Door: Margriet Brus | 11-09-2013

Aankomend weekend zetten monumenten in heel Nederland hun deuren open voor bezoekers. ArchitectuurNL licht vijf interessante projecten voor u uit:

Kromhout Kazerne

De Kromhout Kazerne ligt aan de rand van Utrecht, op de plek waar vroeger Fort Vossegat was.  Meyer en Van Schooten Architecten heeft in samenwerking met restauratiearchitect Bureau Fritz en Karres en Brands landschapsarchitecten drie oorspronkelijke onderdelen van het fort als cultuurhistorische leidraad gebruikt voor het ontwerp van de nieuwe Kromhout Kazerne. Het complex is genomineerd voor de Rietveldprijs 2013.

Oog van Zwolle

Er is al veel over geschreven: de uitbreiding van museum De Fundatie in Zwolle door Hubert-Jan Henket. De uitbreiding staat haaks op het ‘normale’ werk van Henket en trekt dan ook veel bekijks. Aankomend weekend kan dit museum, gevestigd in een voormalig paleis van justitie, bekeken worden.

Vooruitstrevende fabriek

In 1920 bouwde Van Nelle een nieuwe fabriek in de Spaanse Polder. Het gebouw was zeer vooruitstrevend doordat de gevel voornamelijk uit glas bestaat. In 2000 werd de fabriek gerestaureerd en nu doet het dienst als werkruimte voor de creatieve industrie. Onlangs werd de fabriek voorgedragen voor de Unesco werelderfgoedlijst.

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is gevestigd in de Laecken-Halle, een zeventiende-eeuws stadspaleis dat ooit het bruisende centrum van de Leidse lakenhandel was. Het rijksmonument uit 1641 van architect Arent van ’s-Gravensande behoort tot de mooiste voorbeelden van het Hollandse Classicisme. In de periode 2015–2017 zal restauratie en uitbreiding van het museum plaatsvinden.

Tramremise

Ook tramremise De Hallen in Amsterdam gaat straks onderdak bieden aan mensen uit de creatieve industrie: het gebouw wordt een centrum voor media en mode. De voormalige tramremise en centrale werkplaats van de Gemeentetram werd gebouwd in 1901, ten tijde dat de Amsterdamse trams elektrisch werden. Imposant zijn de bedrijfshallen met de lichtkappen en de ijzeren polonceau-spanten op zuilen van gietijzer.

Gulden Fenikswinnaar

Vorig jaar september werd het Justus van Effencomplex in Rotterdam heropend. Het project won prompt een Gulden Feniks in de categorie Renovatie. De 154 vernieuwde woningen voldoen nu aan de modernste eisen op het gebied van wooncomfort en energieprestatie. Behalve de kans een kijkje te nemen is er ook een foto-expositie over de geschiedenis van het complex.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.